Aktuális

Hatszázezer magyar gyerek kezdi a nyomorban

Szörnyű statisztikákat közölt az Eurostat: az egész EU-ban csak három országban mélyebb a gyerekszegénység Magyarországnál.

A magyar gyerekek 36,1 százaléka – 608 ezer gyerek – él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben – írja a HVG.hu az Eurostat számaira hivatkozva.  A román, a bolgár és a görög gyerekek helyzete rosszabb csak a magyarokénál. A legjobban a svéd, a finn és a dán fiatalok állnak, náluk alig 14-15 százalékos a szegénység.

 

Tragikus a szegénység újratermelődését mutató adat is: az egész EU-ban 65,5 százalékos egy gyerek esélye a nélkülözésre akkor, ha a szülei csak az általános iskolát végezték el, vagy azt sem. Magyarországon ez a kockázat még nagyobb, az általánost végzett szülők gyerekeinek 84 százaléka szegénységben él. A régiónkban nem ez a legrosszabb: Szlovákiában 94 százalékos ez a mutató, azaz akinek a szülei tanulatlanok, annak minimális az esélye arra, hogy nem szegényként kell felnőnie – írja a HVG.hu.

Ami viszont pozitív, hogy a magyar diplomások gyerekei közt alig magasabb a szegénységi kockázat, mint a skandináv országokban – a 8,5 százalékos mutató a holland, a luxemburgi, sőt a brit szintnél is jobb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top