Aktuális

Pozitív drogtesztje után azonnal repült a budapesti trolivezető

Pozitív drogtesztje miatt repült a BKK egyik trolibuszvezetője. A kirúgás annyiban mindenképpen megkérdőjelezhető, hogy a tesztet a munkavállaló tudta és belegyezése nélkül készítették. Vajon jogosan járt el a munkáltató?

Tudomása és hozzájárulása nélkül végeztek drogtesztet a BKK egyik trolivezetőjén. A kimutatott amfetamintartalom miatt a férfit rávették, hogy közös megegyezéssel azonnal távozzon a vállalattól. A jogvédő szervezet szerint törvénysértést követett el a BKK, ráadásul a gyorsteszt eredménye nem fest valós képet sem az anyagról, sem a használat időpontjáról.

Török Norbert élete egyik óráról a másikra dőlt 2016 elején, amikor január 28-án délelőtt felettese berendelte a BKK Zách utcai telephelyére. A BKV-s dinasztiából származó sofőr 2009-től sérülésmentesen vezette a rábízott járműveket a 72-es és 75-ös trolivonalakon.

Az irodában Norbert főnöke a menetleveleket lapozta, majd arra hivatkozva, hogy az egyik trolibusznak sérülést okozott, azonnali orvosi alkalmassági vizsgálatra küldte. A sérülésről bizonyítékot nem mutatott – és a trolivezető szerint nem is mutathatott volna, mert a járműben kárt nem okozott.

A Kerepesi úton az üzemorvos végezte a rutin alkalmassági vizsgálatot, amelyet egyébként minden évben elvégeznek a sofőrökön. Ez alkalommal ugyanakkor drogtesztet is végeztek, amiről Török Norbertet az orvos nem tájékoztatta, és a hozzájárulását sem kérte. Márpedig ehhez a munkavállaló írásbeli beleegyezését mindenképpen kérnie kellett volna – mondta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője.

A férfi drogtesztje pozitív eredményt hozott, amfetamint mutattak ki a szervezetében. Mire Norbert visszaért a troligarázsba, három vezetője már várta az irodaház bejáratánál. Aztán az irodában felajánlották számára az azonnali közös megegyezéssel való felmondást. Az írás azt is tartalmazta, a későbbiekben az ügyben nem tesz a BKK ellen jogi lépéseket.

A trolivezető ügyével kapcsolatosan a VS.hu a BKK-t is megkereste. A cég úgy nyilatkozott, a társaság a kollektív szerződés szabályai szerint járt el. A BKV a drogfogyasztással kapcsolatban két tényezőt emel ki: ha a dolgozó visszautasítja a drogtesztet, azonnali hatállyal felmondható munkaszerződése. És azonnali felmondás jár azért is, ha “a munkavállaló ittasan vagy kábítószer hatása alatt végzi a munkáját”.

Tudta nélkül végeztek drogtesztet a trolivezetőn
Tudta nélkül végeztek drogtesztet a trolivezetőn

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top