A Nébih szakemberei december 1-je és 31-e között járják a kisebb és nagyobb élelmiszerboltokat, élelmiszerláncokat, és leginkább a karácsonyi időszak népszerű termékeit vizsgálják meg élelmiszer-biztonsági szempontokból. Így kiemelten követik nyomon a friss húsokat és halakat az előállítástól a forgalmazásig, de nem kerüli el a figyelmüket a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények sem. A szilveszter legkeresettebb termékeit, a virslit és a pezsgőket is bevizsgálják, az édesipari termékek közül pedig leginkább a szaloncukrokra koncentrálnak.
Az ellenőrzést ugyanakkor nem ússzák meg az adventi vásárok, karácsonyi rendezvények és a piaci árusok sem. A szigorú razzia célja, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor és szilveszterkor is – olvasható a Nébih oldalán.