Megszólalt az erőszakos szexjelenet rendezője

nlc | 2016. December 07.
Megszólalt az Utolsó tangó Párizsban rendezője, aki azzal váltotta ki a mozivilág ellenszenvét, hogy híres filmje forgatásán etikátlan döntést hozott. Most tisztázni szeretné magát.

A napokban került elő újra a videó, amin a legendás rendező, Bernardo Bertolucci 1972-es ikonikus filmdrámája, az Utolsó tangó Párizsban legmeghatározóbb filmjelenének kulisszatitkairól mesélt. A riporter kérdésére elmondta, hogy az anális erőszak jelenetét a főszereplő, Maria Schneider tudta nélkül forgatták. Marlon Brandoval a jelenet forgatásának reggelén találták ki, hogy nem szólnak az akkor 19 éves lánynak a jelenet módosításáról, hogy ezzel is valós érzelmeket hozzanak ki a színésznőből. Az ötlet elérte a célját, Maria szörnyen megalázva érezte magát, soha nem tudta túltenni magát a történteken, és később nagyon megbánta, hogy nem fordult a menedzseréhez vagy ügyvédjéhez. 

Bertolucci húzása felbőszítette mind a nézőközönséget, mind a filmipart, a legnagyobb sztárok egymás után adtak hangot megdöbbenésüknek, undoruknak. A hatalmas felháborodás hatására most a rendező is előállt, hogy tisztázza, pontosan mi is történt a forgatáson.

“Szeretném utoljára tisztázni azt a nevetséges félreértést, ami újabb és újabb sajtómegjelenéseket generál szerte a nagyvilágban az Utolsó tangó Párizsban kapcsán. Sok évvel ezelőtt a Cinemathèque Francaise-ban valaki a híres vajas jelenet részleteiről kérdezett. Bér részletesen elmondtam, de lehet, hogy nem elég világosan, hogy Marlon Brandóval úgy döntöttünk, nem mondjuk el Mariának, hogy vajat fogunk használni. Azt akartuk, hogy a vaj ízléstelen használata spontán reakciókat váltsanak ki belőle. Ez adja a félreértést. Valaki azt hitte, hogy Maria az erőszakról nem tudott, de ez nem igaz – magyarázta Bertolucci a Variety magazinnak. – Maria mindenről tudott, hiszen elolvasta a forgatókönyvet, ahol minden le volt írva. Az egyetlen újdonság a vaj ötlete volt, és ez, ahogy évekkel később megtudtam, nagyon bántotta Mariát – de nem a forgatókönyv szerinti erőszak.” 

“Megalázva éreztem magam, hogy őszinte legyek, kicsit mintha Marlon és Bertolucci is erőszakot tett volna rajtam” – mondta még halála előtt 2011-ben Maria Schneider a Daily Mailnek. A színésznő halálakor a rendező így nyilatkozott az ANSA hírügynökségnek: “A halála túl korán jött, nem ölelhettem meg gyengéden újra, nem mondhattam el neki, mennyire közel éreztem magamhoz, és végül nem mondhattam ki, hogy mennyire sajnálom.”

 

Exit mobile version