nlc.hu
Aktuális

Akciósorozattal a honvédség népszerűsítéséért

Akciósorozattal népszerűsítik a honvédséget, az Angyalbőrben egyik főszereplője is játszik benne

865 milliós állami támogatásból készül.

„A védett létesítmény” munkacímmel fut egyelőre az Elk*rtuk-ot is jegyző producer, Kálomista Gábor műhelyében most forgatott 6 részes filmsorozat, amely „akciódús dráma” lesz. A története két szálon fut majd, de mindkettő illeszkedik a honvédelmi kormányzatnak a Magyar Honvédséget népszerűsítő toborozó kampányába – írja a hvg.hu. A filmsorozatot a Nemzeti Filmintézet csaknem 900 millió forinttal támogatja.

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat 2023. november 14-én - Fotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Szakál Szebáld

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat 2023. november 14-én – Fotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Szakál Szebáld

Kamarás Iván a főszereplők között

A forgatás november közepén kezdődött, a színészek komoly katonai szakmai felkészítést kapnak a Magyar Honvédségtől. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint „igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a miniszéria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is”.

A sorozat főszereplője Csórics Balázs, a főbb szerepekben pedig mások mellett Kamarás Ivánt, Séra Dánielt, Balla Esztert láthatjuk majd. De visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is – aki 23 évvel később már nem Urbán András honvédként, hanem tábornokként tűnik fel.

Mészáros Zoltán az Angyalbőrben c. sorozatban, és 2019-ben a Don Juan kopaszodik című filmben 

Mészáros Zoltán az Angyalbőrben című sorozatban, és 2019-ben a Don Juan kopaszodik című filmben 

Haditechnikai eszközök garmada

Az epizódonként 48-52 perces sorozat a színészek folyamatos katonai felkészítésével, a tervek szerint 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon át. A stáb a Magyar Honvédség segítségével, olyan eredeti helyszíneken forgathat, mint a szentendrei Altiszti Akadémia, az újdörögdi Kiképző Bázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis. A sorozatban a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei, mint például harcjárművei, drónjai és helikopterei is feltűnnek majd.

A sorozat két szálának egyike Győrbíró Zsolt alezredesről szól, aki kiiktatta egy közel-keleti terrorista csoport vezetőjét, most pedig egy NATO-misszió vezetője lesz. A másik szál a fiáról, Marciról szól, aki „felelőtlen”, így az apja, „hogy megregulázza”, bevonultatja a Honvédség alapkiképzésére, amit Marci a legjobb barátjával próbál megúszni.

A széria tehát állami pénzből a katonalétet népszerűsíti és a toborzást segíti – jegyzi meg a portál.

2024 januárjától amúgy tovább emelkedik a katonák bére: egy kezdő közkatona illetménye 439 098 forintra, míg egy kezdő őrmesteré 509 287 forintra nő. A lövészkatonáknak pedig csúcsfizetést kínál a honvédség: a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár lövészkatonákat vár, a rendszeresített Hiúz (Lynx) típusú páncélozott harci járművel ellátott lövészzászlóaljába, a belépők havi bruttó 737 ezer forintot kapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top