Aktuális

Csúcson pörögtek a villanyórák csütörtökön

Rekordot döntött a csütörtöki áramfogyasztás az országban. Ilyen tempóban még nem pörögtek a villanyórák. A Mavir szerint a karácsonyi díszkivilágítások és a hideg idő okozta a csúcsfogyasztást.

A Mavir közleménye szerint egy átlagos téli hétköznapon 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcs idei rendszerterhelése hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat. Csütörtökön minden eddiginél jobban pörögtek a villanyórák, ugyanis 6749 megawattos terhelést regisztráltak. A csúcsfogyasztást a hideg idővel és a karácsonyi díszkivilágításokkal magyarázzák.

Az áramfogyasztás általában november vége és december közepe között a legmagasabb, de karácsony közeledtével többnyire visszaesik. A cég szerint ennek egyik oka, hogy december közepétől a gyárak többnyire leállnak a termeléssel, sokan sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalokban és az iskolákban is.

Magyarországon 1955 óta rögzítik a az országos villamosenergia-fogyasztási adatokat, az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot még 2007 novemberében mérték. 2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron dőlt meg a csúcs. A Mavir szerint július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top