Aktuális

Időjárás: északi széllel és hidegfronttal folytatódik a hét

Hazánkban kevés csapadékra, derült időre és megerősödő szélre számíthatunk a következő másfél nap során.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Európa nyugati részén egy magas nyomású régió alakult ki. Az anticiklon peremén légörvény vonul délkeleti irányba.

Ennek hatására a Balti-tengertől a Fekete-tengerig húzódó térségben borult, csapadékos az idő. A ciklon az Oroszország fölött felhalmozódott nagy mennyiségű hideg levegő egy részét térségünk fölé szállítja. Első hidegfrontja már a Balkán-félsziget fölött jár, a második, jóval erősebb hidegfront hétfőn vonul át Közép-Európa fölött.

A hőmérséklet csúcsértéke Északkelet-Európában –5, az Ural előterében nagy területen –10, –15 fok alatt marad. A mediterrán térségben ugyanakkor 13, 18 fok a jellemző maximum-hőmérséklet.

Kedd estig előbb az említett hidegfront vonul át fölöttünk, majd középpontjával egy anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé. Hajnalra erősen lehűl a lassan nyugalomba jutó levegő, és a sok napsütés ellenére keddre a nappali felmelegedés is mintegy 6-8 fokkal mérséklődik.

Időjárás Magyarország területén

Hétfő délután egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, késő estére inkább már csak az Alföldön maradhatnak felhős körzetek. Elszórtan várható eső, zápor, a hegyekben, illetve késő délutántól síkvidéken is egy-egy hózápor. Éjszaka nagyrészt derült lesz az ég.

Kedden napos időre számíthatunk kevés fátyolfelhővel, csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek időnként felhősebb időszakok. Az északnyugati, északi szél hétfőn ismét egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl északi felén, késő délutántól északkeleten is többfelé viharossá fokozódik. Estétől fokozatosan gyengül a szél, kedden napközben mérsékelt marad a délnyugatira forduló légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –4 és –9 fok között alakul, de egyes fagyzugokban –10, –12 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +3 fok között várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top