Aktuális

Stradivarit kapott ajándékba a magyar csellista

Már a vájt fülű közönség is megismerhette Váradi István csellista új hangszerének hangját. A Stradivari-csellót egy ismeretlen mecénás ajándékozta a magyar művésznek.

Antonio Stradivari életében 1100 hangszert készített, a fennmaradt 750 hangszerből mindössze 65 cselló létezik. Ezek ára dollármilliókban, vagy épp forintmilliárdokban mérhető. Váradi István az Ex du Pré-Harrell Stradivarius nevű hangszeren játszat, aminek neve a korábbi  tulajdonosaira utal: a tragikusan fiatalon, szklerózis multiplexben meghalt Jacqueline du Pré angol csellistára és Lynn Harrell amerikai művészre. Ez a cselló az, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, elsőként önállóan készített 1673-ban.

Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellójával - MTI Fotó: Kovács Tamás
Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellójával – MTI Fotó: Kovács Tamás

Váradi eddig egy 1720-ban készült Montagnana-mestercsellón játszott, a Stradivarit az adományozó mecénás pár hete vásárolta meg amerikai tulajdonosától a magyar művész számára. A hangszert tegnap mutatták be a Művészetek Palotájában a nagyközönség előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top