Aktuális

4 ok, amiért tényleg érdemes elektromos autót venni

Nemcsak vagányak a tisztán elektromos autók, hanem több nyomós érv is mellettük szól: környezettudatosak és pénztárcakímélőek is többek között.

Nemcsak a másfél millió forintos állami támogatás miatt éri meg elektromos autót venni. Önmagában a hozzájárulás is nagyon kecsegtető, de ne csupán ezért válassz környezetkímélő járművet. A hazai szabályozás a közlekedés és parkolás kapcsán, na meg az adózásban is olyan engedményt ad, amelyek segítik ezeknek a zöld rendszámmal jelzett járműveknek a terjedését. Amellett, hogy a fenntartásuk és a tankolásuk is olcsó, a karbantartásuk sem kerül annyiba, mint a hagyományos autóké.

Parkolj ingyen

Ha elektromos autód van, nemcsak Budapesten, hanem több nagyvárosban is ingyen parkolhatsz. Többek között Debrecenben, Székesfehérváron és Szolnokon sem kell kicsengetned a kemény parkolási díjakat, ami valljuk be, manapság igen nagy segítség mindenkinek. Persze mindez a közterületen lévő parkolókra vonatkozik, a KRESZ-szabályok betartása mellett. Az ingyenes parkolás is nyomós ok a tisztán elektromos autók vásárlása mellett.

4 ok, amiért tényleg érdemes elektromos autót venni

 Olcsóbb a karbantartás

Olajcsere, szűrőcsere, ilyen karbantartás, olyan vizsgálat… Nem kell ahhoz autószerelőnek lenni, hogy valaki rálásson, mennyivel körülményesebb a hagyományos, benzines vagy dízelüzemanyaggal futó járművek éves fenntartása a tisztán elektromos járművekhez képest. Hiszen az akkumulátorral hajtott autók működése jóval átláthatóbb, és azok kevesebb hibafaktort hordoznak. Természetesen a futómű kapcsán ugyanolyan ütemben kopnak az alkatrészek, így arra ugyanannyi figyelmet kell szentelni, mint a hagyományos meghajtású kocsik esetében. Az olcsóbb karbantartás ugyancsak a tisztán elektromos autók malmaira hajtja a vizet.

Ingyenes töltőállomások

A ma forgalomban lévő tisztán elektromos autók általában 120-200 kilométer megtételére képesek egyetlen töltéssel. 2017-ben viszont már olyan szériák is a piacra kerülnek a gyártók ígérete szerint, amelyek akár 300 kilométert is megtesznek egy töltéssel. A jelenleg meglévő közel 100 magyar töltőállomás mellé újabbak építése is várható.  Nemrég jelentette be például az egyik nagy üzlethálózat, hogy a XVI. kerületi János utcai és a VIII. kerületi Hungária körúti üzletüknél olyan állomásokat  hoztak létre, amelyeknél 1 óráig ingyen tölthetik az autóikat a vásárlók. Az állomásokat háromféle töltőfejjel szerelték fel, így minden elektromos autót lehet a kutaknál tölteni.

Azoknak, akik napi szinte használják az autóikat, egyelőre mégis az a legegyszerűbb, ha esténként otthon kapcsolják áramra a négykerekűt, reggel pedig úgy kelnek útra, hogy ismét megtehetnek több mint száz kilométert. A több helyen elérhető ingyenes töltőállomás is nyomós érv az elektromos autók mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top