Aktuális

Meghalt Klein György

Kilencvenkét éves korában elhunyt Klein György híres sejtbiológus, immunológus, onkológus.

Klein György fiatalon hagyta el Magyarországot egy svédországi ösztöndíj miatt, majd hetven éven keresztül volt kutatója, később pedig professzora a svéd Karolinska Intézetnek. A halál az intézet egyik kórházában szólította magához, családja körében, 92 éves volt. Klein György a Magyar Tudományos Akadémia mellett öt másik akadémia tagja, illetve tiszteletbeli tagja volt. Csaknem harminc rangos nemzetközi díjat kapott, többet feleségével, Klein Évával megosztva. Közösen alapították meg a rákkutatással foglalkozó Karolinska Daganatbiológiai Tanszékét hatvan évvel ezelőtt, a National Association Against Cancer támogatásával. 

Klein György - 1925 - 2016
Klein György (1925–2016)

Klein György számos nagy hatású értekezést írt a rákos megbetegedések vírusos keletkezésének mechanizmusáról, az onkogének és a tumorszupresszor gének szerepéről, a rákellenes immunválaszról. A halála előtti években a tumorsejtek és az osztódásukat gátló (majd átalakulva később segítő) fibroblasztok kölcsönhatásáról jelentetett meg nagy hatású közleményeket. 

“Klein György a mélységes kíváncsiság, a már-már természetfelettien éles logika és a jóindulat igen ritka ötvözete volt. Példa nélkül állóan intenzív figyelemmel és beleérző megértéssel tudott hallgatni másokat. Lenyűgöző tudással rendelkezett” – írta róla Csermely Péter biokémikus, a Semmelweis Egyetem tanára.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top