Aktuális

Hibrid vagy elektromos? Ezt kell tudnod, ha autót választasz

Ha azt hallod, elektromos autó, neked mi jut eszedbe? Vajon azt tudod, miben különbözik egy hibrid a tisztán elektromostól?

Ha azt hiszed, az elektromos autók a jelenkor forradalmi vívmányai, nagyon tévedsz. Ugyanis az első villanymotoros autó 1888-ban épült meg. Egy gyáriparos akkor úgy döntött, lovak helyett motorral hajtja majd meg a hintóját. Ugyan minden szempontból kezdetlegesnek számított az akkor használt technológia, mégis óriási lépést jelentett az autótörténelemben. Azóta nagyon sok fejlesztésen vagyunk túl, amit mi sem bizonyít jobban, mint a hibrid autók és a tisztán elektromos járművek egyre nagyobb piaci szerepe. Sokan viszont még manapság sem tudják, mi a különbség az elektromos autók között.

Hatékonyabb, olcsóbb

Míg a hibrid autókat hagyományos robbanómotor hajtja, és van bennük villanymotor is, addig a tisztán elektromos autót csak egyetlen villanymotor működteti. A hibridek villanymotorja generátorként is funkcionál, fékezéskor az energiát az akkumulátorba gyűjti – lehetővé téve a villanyhajtást. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Hibrid vagy elektromos? Ezt kell tudnod, ha autót választasz

Ha tisztán elektromos autót választasz, egyetlen teendőd, hogy az akkumulátort folyamatosan töltsd, hiszen a járművedet egyetlen, elektromos áramot tároló akkumulátor mozgatja. Ha hibrided van, a járgányodban a hagyományos robbanómotor állandó fordulaton jár, és az így keletkezett energia egy kisebb akkumulátorban gyűlik össze. Ez az akkumulátor pedig a villanymotornak adja az áramot. A hagyományos működésű autók hatékonysága jóval kisebb a hibrideknél, mivel utóbbiak esetében akár 2-3 literesre is csökken a kocsik fogyasztása.  A hibrideknél a fékezéskor keletkezett energia sem vész kárba, hanem az akkumulátorban tárolódik.

Vannak olyan hibridek is, amelyekben nem egy, hanem két olyan motor van, amit hajtásra használ az autó. Aki ilyen autót vezet, az általában a kisebb sebességnél az elektromos motort járatja, míg nagyobb sebességnél a hagyományos működésű robbanómotort. A full hibrideknél egymástól függetlenül is használhatjuk a motorokat, de ezek a kocsik már arra is képesek, hogy a motorok együtt működjenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top