Aktuális

Hangot kaphatnak a világ legcsendesebb autói

A gyalogosok és a kerékpárral közlekedők védelmében szeretnének változtatni a szabályozáson. Hogy milyen hangot kaphatnak az autók, még nem lehet tudni.

Az elektromos autók számtalan előnyét felsorolhatjuk: környezetkímélőek, olcsó a fenntartásuk és a működtetésük, ingyen parkolhatunk velük, sőt adókedvezményt is kapunk, ha ilyet választunk. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki most szeretne tisztán elektromos autót vásárolni, komoly összeggel támogatja őt az állam. Ám a számtalan előny között van egy tulajdonság, amelyik alapesetben igazán kellemes, ám a közvetett hatása már nem egyoldalúan pozitív.

Jó a csend, de…

Akik ültek már olyan autóban, amit villanymotor hajtott, biztosan felfigyeltek rá, hogy az autó a hagyományos járművektől eltérően annyira csendesen működik, hogy ha nem lenne mozgásban, nem is hinnénk, hogy éppen úton vagyunk. Ugyan ez a csend a jármű utasainak felemelő, a többi közlekedőnek megtévesztő lehet.

Hangot kaphatnak a világ legcsendesebb autói

 

Főleg a gyalogosoknak jelent kockázatot a hangtalanság, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy nemcsak látják, hanem hallják is a közeledő autókat. A veszély a vakok és gyengén látók számára még fokozottabb, hiszen nekik nagyobb szükségük van arra, hogy hallják a közlekedés zaját. A kerékpárosok is úgy nyilatkoztak, hogy könnyebben tájékozódnak, ha hallják a forgalom minden résztvevőjét.

Jobb lesz a közlekedőknek

Amerikában éppen ezért arra készülnek, hogy 2019 szeptembere után már csak olyan elektromos autókat engednek forgalomba, amelyeknek van hangjuk. A közlekedési hatóság várható szabályozása a gyalogosokat és a kerékpárosokat védi. Az Egyesült Államokban eddig közel 2400 balesetet okoztak az elektromos autók. Ugyan általában a figyelmetlen járókelők voltak a hibásak az eseteknél, az illetékesek mégis azt tartják a legjobb védekezésnek, ha a néma autók valamilyen mesterséges hangot kapnak az alacsony sebesség mellett. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen hangot adnak majd az elektromos járgányoknak. 

Az új elektromos autók bruttó árának 21 százalékát az állam támogatja. A hozzájárulást nemcsak magánszemélyek igényelhetik, hanem gazdasági társaságok, vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és a költségvetési szervezetek is kérhetik. A lehetőségről senki sem marad le, a tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lesz a támogatásra fordítható keret. A tisztán elektromos autók beszerzését támogató pályázat kiírását itt találod.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top