Aktuális

Jobb lehet az élet a városokban, ha több lesz ebből az autóból

Komoly környezetvédelmi előnyökkel jár, hogy a hagyományos gépjárműveknél jóval kevesebb hőt bocsátanak ki az elektromos autók. Így a városokban csökkenthető a hőség a tudósok szerint.

A Michigani Állami Egyetem tudósai és kínai kutatók az elektromos autók használatának olyan előnyeire világítottak rá, amelyeket eddig nem vettek számításba. A kutatás lényege az, hogy mivel ezek a járművek sokkal kevesebb hőt bocsátanak ki, mint hagyományos társaik, a települések hőmérsékletét nem növelik tovább – ellentétben a hagyományos meghajtású autókkal.

Kevesebb hőt termelnek

A gázüzemű járműveknél 80 százalékkal kevesebb hőt termelnek a tisztán elektromos autók a kutatók szerint. Egy tudományos lapban jelent meg a cikk, amelyben arról számoltak be, hogy a kisebb hőkibocsátás enyhítheti a nagyvárosok életét a nyáron és a hőszigeteffektus következményeit is csökkentheti. A természetes környezetnél jóval több hőt nyel el nyáron az épített környezet, így a felszálló meleg levegő hatására egyfajta hőcsapda alakul ki, amely forró katlanokká változtathatja a nagyobb települések belső területeit.

Jobb lehet az élet a városokban, ha több lesz ebből az autóból

A hagyományos gépjárművek és a légkondicionálók a felelősek elsősorban az effektusért. A kutatók szerint ha elektromos autókkal járnánk a gázüzeműek helyett, jóval kevesebb légkondicionálásra lenne szükség, ez pedig duplán jó lenne mindenkinek. A szakemberek úgy számoltak, hogy ha 2012 nyarán Pekingben elektromos autók közlekedtek volna, közel 1 fokkal lett volna alacsonyabb a városban a forróság. Ráadásul mindez 14,4 millió kilowattórányi energiamegtakarítást és közel 12 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezne naponta.

Az új elektromos autók bruttó árának 21 százalékát az állam támogatja. A hozzájárulást nemcsak magánszemélyek igényelhetik, hanem gazdasági társaságok, vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és a költségvetési szervezetek is kérhetik. A lehetőségről senki sem marad le, a tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lesz a támogatásra fordítható keret. A tisztán elektromos autók beszerzését támogató pályázat kiírását itt találod.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top