Aktuális

Tanulója okozott halálos balesetet, az oktatót ítéli el a bíróság

Gépjárművezetést oktatott az az 55 éves sarkadi férfi, akinek egyik tanítványa még júniusban okozott halálos közlekedési balesetet. A KRESZ értelmében ilyen esetben az oktató felel a balesetért, ezért a bíróság őt ítéli el.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az 55 éves sarkadi férfi június 3-án este fél 10 körül vitte a forgalomba tanulóját. A tanuló az autót Okány felől Kisnyék irányába vezette, amikor utolért egy lovaskocsit és az azt kísérő másik gépkocsit.

A tanuló úgy előzte meg a lovaskocsit, hogy előtte nem győződött meg a szembejövő forgalomról, és frontálisan összeütközött a vele szemből szabályosan érkező személyautóval. A balesetben a vétlen sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A tanulóvezető és oktatója könnyebben sérültek. Mivel az ütközés következtében a tanuló autója a lovaskocsinak ütközött és a lovat is elütötte, ezért a fogat is megsérült, az állat pedig elpusztult.

A KRESZ értelmében az oktatás ideje alatt vezetőnek az oktató minősül, ezért a gondatlanságból okozott halálos balesetért nem a tanuló, hanem oktatója felel. Vétségéért az oktató 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A járási ügyészség a férfivel szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta, valamint kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 450 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik – írja a Beol.hu.

Az Okány és Kisnyék között történt halálos balesetért az oktató felel

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top