Aktuális

Jön az élelmiszer-rendőrség

Élelmiszer-rendőrséggé alakulhat jövőre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy eredményesebben léphessen fel a tisztességtelen piaci szereplők ellen – írja a Magyar Idők.

Jövőre továbbfejlesztik az intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemzőrendszert, a cél egy korszerű kockázatelemzési rendszer kialakítása, amely hatékonyan segíti majd a nyomon követhetőség vizsgálatát  közölte a Nébih a lappal. A fejlesztéssel a meglévő rendszereket optimalizálják és továbbfejlesztik, így több információ kerülhet a rendszerekbe.

A Nébih tájékoztatása szerint a kiemelt ügyek igazgatósága 2016-ban is számos esetben derített fel illegális tevékenységeket, majd hozott nyilvánosságra élelmiszerlánc-hamisítási, csalási ügyeket. Folytatódott az illegálisan működő, többek között interneten kereskedő vállalkozások tevékenységének ellenőrzése is.

A hivatal munkatársai idén több mint 989 tonna terméket vontak ki a forgalomból, mintegy 588 ellenőrzés során 27 esetben függesztették fel a vállalkozások működését, és mintegy 380 millió forintnyi bírságot szabtak ki. A Nébih ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-ágazatban mintegy 200 ezer vállalkozás működik, és ezeknek több mint 90 százaléka tisztességesen dolgozik és bővült a legális piaci szereplők köre.

Jövőre a Nébihnek az egyik legnagyobb kihívást az ősszel megjelent madárinfluenza jelentheti, amely máris komoly károkat tett a hazai baromfiállományban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top