Aktuális

Közel a duplájára emelték az autóval munkába járók költségtérítését

Január 1-jétől a munkába járás költségtérítésének szabályait is módosították. Jó hír, hogy így a saját tulajdonú gépkocsi hivatalos, üzleti célú használata esetén közel a duplájára emelték az elszámolható költségeket.

2017. január 1-jével az általános személygépkocsi-normaköltség a korábbi kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedett, továbbá kilométerenként 15 forintra nőtt a munkába járás esetén költségtérítés címén adómentesen kifizethető összeg.

A NAV tájékoztatása szerint az szja-ról szóló törvény értelmében a munkaviszonyból származó, előző naptári évre elszámolt és a következő év január 10-ig kifizetett bevételt  ideértve a munkáltató által kifizetett társadalombiztosítási ellátást is  az előző naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni. Így, ha a saját gépkocsit munkaviszony keretében hivatali, üzleti célra, munkába járásra használtátok 2016-ban, akkor a 2017. január 10-ig kifizetett költségtérítéseknél kilométerenként 9 forintot adófizetési kötelezettség nélkül számolhattok el.

Az önálló és a nem munkaviszonyban folytatott nem önálló tevékenység  mint például személyes közreműködés  esetén viszont a 2017. január 1-jét követően kifizetett költségtérítéseknél kilométerenként 15 forint fizethető ki adómentesen akkor is, ha az említett költségek 2016-ban merültek fel a magánszemélynél  tájékoztatott a változásokról honlapján a NAV.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top