Aktuális

Hírességek, akiket mindenki szeret

Hétfőn ünnepli 35. születésnapját a brit Katalin, Cambridge hercegnője. Vilmos herceg párja világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, ezért ajándék gyanánt összegyűjtöttünk egy csokrot olyan ismert emberekből, akiket általános megbecsülés övez.

Katalin hercegnő azután robbant be a köztudatba, hogy 2003-ban először randevúzott Vilmos herceggel. A fiatal párt sokat zaklatta a bulvársajtó, nem kizárt, hogy ez is közrejátszott abban, hogy 2007-ben átmenetileg szakítottak is. Ez azonban csak ideig-óráig tartott, végül Vilmos 2010-ben eljegyezte az akkor még Kate Middleton néven ismert Katalint.

Katalin hercegnő egy karácsonyi rendezvényen
Katalin hercegnő egy karácsonyi rendezvényen

A királyi család álompárja azóta is a britek kedvence, Katalin hercegnő népszerűségét pedig remekül mutatja, hogy bármilyen ruhában is mutatkozik a nyilvánosság előtt, az adott darab percek alatt kifogy az üzletek és webshopok kínálatából. A most 35 éves hercegnőt kedvessége, közvetlensége és allűrök nélküli élete miatt is szereti a nép. Lássunk néhány hozzá hasonló közéleti figurát, akiket általános megbecsülés övez.

Michelle Obama

Katalin tengerentúli párjának is tekinthető, bár népszerűségben valószínűleg túltesz a hercegnőn az USA 44. first ladyje. Michelle Obamát szintén a közvetlenség, a melegség és az elegáns lazaság jellemzi, ráadásul azzal is beférkőzött a világ szívébe, hogy méregdrága haute couture ruhák helyett megelégszik a konfekciódivattal is.

Ennél azonban lényegesen fontosabb, hogy milyen társadalmi szerepet vállal, first ladyként ugyanis nyolcadik éve küzd a gyerekek jobb helyzetéért, az oktatásért, de síkra szállt az egészséges táplálkozásért és természetesen a nők helyzetének jobbá tételéért is. Kíváncsian várjuk, hogy január 20-a után – ekkor iktatják hivatalába az USA következő elnökét, Donald Trumpot – hogyan folytatja.

Michelle Obama beteg gyerekeket látogat
Michelle Obama beteg gyerekeket látogat

Ferenc pápa

A katolikus egyházfő Jorge Mario Bergoglio néven született Argentínában, 2013-ban választották pápának, XVI. Benedek visszavonulása után. A szerénységéről ismert Ferenc több elődjétől eltérően nem csak szép szavakkal igyekszik tenni a világ jobbá tételéért, különösen odafigyel a szegények, rászorulók és újabban a menekültek helyzetére is – fel is szólította világszerte a papokat, hogy segítsék a háború elől menekülőket.

Ferenc pápa
Ferenc pápa

Pápaként több területen komoly reformokat vezetett be, és bár sok szempontból hagyományőrzőnek számít, más tekintetben kifejezetten liberális szemléletet képvisel – többek között feloldozást ígér az abortuszon átesett nőknek, és korábban úgy fogalmazott, az egyháznak bocsánatot kellene kérnie a melegektől. Emellett a zikavírus megjelenése után kifejezetten javasolta a fogamzásgátlót a betegségtől félő nők számára.

Bill Gates

Amíg a világ vezető informatikai cégének első embere volt, akadtak ellenségei szép számmal. Azonban amióta a világ leggazdagabb emberének tartott Bill Gates visszavonult a Microsoft éléről, napjai a filantrópiáról szólnak. A Bill and Melinda Gates Foundation létrehozásával olyan fontos területeken szeretne segíteni az emberiségnek, mint életmentő vakcinák kifejlesztése, nyomornegyedek oltóanyaggal történő ellátása, a népességnövekedés korlátozása, újrahasznosítás és az oktatás fejlesztése.

Bill Gates a Microsoft után ma már filantrópiával foglalkozik
Bill Gates a Microsoft után ma már filantrópiával foglalkozik

Elhivatottságát jól mutatja, hogy 2011-ben nem kevesebb mint 28 milliárd dollárt utalt át az alapítvány számlájára, több mint 72 milliárd dolláros magánvagyonából, egy interjúban pedig egyszer azt mondta: három gyereke maximum 10-10 millió dollárt kap örökségként, a Gates-vagyon 95 százaléka pedig jótékonysági célokat fog szolgálni halála után.

Neil deGrasse Tyson

Magyarországon kevésbé ismert, de az interneten annál nagyobb népszerűségnek örvend a karizmatikus amerikai asztrofizikus és író, aki közvetlen stílusban igyekszik minél több embernek felnyitni a szemét, ha a tudományról van szó. Tyson, aki 2014 óta a népszerű Cosmos: A Spacetime Odyssey című ismeretterjesztő sorozat házigazdája, több ízben is felszólalt a racionális tudományos gondolkodást népszerűsítendő. Ebben a minőségében beszélt az űrkutatás fontosságáról, de a megújuló energiák kutatása, a klímaváltozás megállítása is kedvenc beszédtémái. Emellett szót emelt a génmódosítás elfogadása mellett is, amelyet légből kapott teóriák helyett tudományos tényekkel támasztott alá.

Hírességek, akiket mindenki szeret

Ang-san Suu Kyi

A mianmari politikus a haladás egyik modern szimbóluma: Suu Kyi 1990-ben majdnem az ázsiai ország miniszterelnöke lett, azonban a hatalmon lévő katonai junta megakadályozta a választás megtartását, az akkor 44 éves politikust pedig házi őrizetre ítélték. Innen csak 15 évvel később, 2010-ben szabadult, majd egyből aktív politizálásba kezdett. Bár 2010-ben még pártjával bojkottálta a választásokat, 2015-ben óriási győzelmet aratott, azóta pedig Mianmar állam főtanácsosa, amely a miniszterelnökséghez hasonló pozíció.

Ang-san Suu Kyi (Fotó: Tumblr)
Ang-san Suu Kyi (Fotó: Tumblr)

Oprah Winfrey

Az amerikai talk show házigazda valóságos intézmény az Egyesült Államokban, népszerűségét jól mutatja, hogy egyszerűen csak Queen of All Media-ként szokták emlegetni. A producerként és íróként is sikeres Oprah 1986-ban indította The Oprah Winfrey Show című műsorát, amely 2011-ig futott. A médiasztár egyik érdemeként szokták emlegetni, hogy megújította a Phil Donahue által létrehozott beszélgetős műsor formátumát, amelyben a hangsúlyt az irodalomra és az önismeretre helyezte.

Oprah Winfrey
Oprah Winfrey

Előbbi témakör fontos részét képezték könyvajánlói, amelyek nem egy író művét repítették a bestsellerlisták élére. Több elemző is a világ egyik legbefolyásosabb emberének tartja, a University of Maryland kutatói szerint ennek egyik eredménye az volt, hogy 2006 és 2008 között legalább egymillió szavazót hozott az akkor első elnökségéért kampányoló Barack Obamának.

Carl Sagan

Az amerikai csillagász már csak azért is fontos, mert ő indította útjára azt a Cosmos című tudományos-ismeretterjesztő sorozatot, amelynek ma már a fent említett Neil deGrasse Tyson a házigazdája. Az 1996-ban elhunyt Carl Sagan rendkívül termékeny író is volt, több mint 600 tanulmányt, tudományos írást, cikket és elemzést jegyez, de több mint 20 könyvet is írt. A Cosmos című sorozatot 1980-ban kezdték el sugározni, és hamarosan annyira népszerű lett, hogy a világ 60 országában több mint félmilliárd ember látta az epizódokat.

Carl Sagan (Fotó: Tumblr)
Carl Sagan (Fotó: Tumblr)

Sagan életművének fontos részét képezte a tudományos gondolkodás népszerűsítése, az egészséges szkepticizmus gyakorlása, emellett támogatója volt a földön kívüli élet kutatásának. Egyik legismertebb írása a Pale Blue Dot című könyv, amelyben az emberiség világban elfoglalt helyét elemzi, filozófiai szempontból.

Beyoncé

Ha Oprah Winfrey a 80–90-es éveket uralta, akkor a kétezres évektől napjainkig tartó időszak királynője egyértelműen Beyoncé Knowles.

Beyoncé Hillary Clinton egyik kampányrendezvényén
Beyoncé Hillary Clinton egyik kampányrendezvényén

A Destiny’s Child egykori énekesnőjéből az USA egyik első számú szupersztárjává vált hírességet ma az egyik legbefolyásosabb médiaszemélyiségnek tartják, akit még Michelle Obama is királynőként emleget. A rapper Jay-Z feleségeként sem azzal tölti az idejét, hogy csücsörítve szelfizgessen az Instagramon, helyette olyan fontos témákért száll síkra, mint a nők helyzete vagy az oktatás.

Azért a zenélésre is marad ideje: világszerte százmillió eladott album, 20 Grammy-díj és 24 MTV Video Music Awards-díj, valamint 265 millió dolláros vagyon mellett nem csoda, ha az amerikai előadók szövetsége a RIAA a XXI. század első évtizedének legsikeresebb előadójának nevezte. Nem rossz összesítés, mindössze 35 évesen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top