Aktuális

Katy Perry, Helen Mirren és Gandalf is tüntetett Trump ellen

Világszerte milliókat mozgattak meg a hétvégi Women’s March tüntetések, amelyek célja az volt, hogy tiltakozzanak a frissen beiktatott amerikai elnök, Donald Trump politikája ellen. A megmozdulásokon a legnagyobb világsztárok közül is sokan részt vettek.

Ahogy korábban megírtuk, többek között olyan nevek jelentek meg a tüntetéseken, mint a HeForShe mozgalmat útjára indító Emma Watson, vagy Scarlett Johansson, aki korábban Barack Obama mellett kampányolt.

A legfőbb demonstráció Women’s March on Washington néven az amerikai fővárosban zajlott, ahol több mint félmillióan vonultak az utcára, de szintén százezrek demonstráltak a nagyobb amerikai városokban és számos más ország nagyobb településein is. Los Angelesben a szervezők például nagyjából 150 000 tüntetőre számítottak, ehhez képest még a konzervatív becslés szerint is legalább félmilliós tömeg vonult a kaliforniai nagyváros utcáira.

A tiltakozók többek között Donald Trump korábbi szexista és rasszista megnyilvánulásai ellen demonstráltak, de sokan szót emeltek a nemi egyenlőtlenségek, a nők betegbiztosításának átalakítása és Trump további várható politikai döntések ellen. Bár egyelőre pontos számok nincsenek, de valószínűleg a szombaton beiktatott 45. elnök nem nézte jó szemmel, hogy milyen kevesen voltak kíváncsiak a beiktatására, ellenben, mennyi embert mozgatott meg az ellene való tüntetés. A CNN műsorvezetője, Van Jones meg is jegyezte: George W. Bush ellen öt éven át formálódott a tiltakozók hada, Trump ellen ehhez mindössze 24 órára volt szükség.

A vasárnapi eseményeken gyújtó hangú beszédet mondott többek között America Ferrara színésznő, Madonna, Miley Cyrus, Barbra Streisand és az énekesnő Alicia Keys. A megmozdulásokról többen kedvenc közösségi csatornáikon, Instagramon és Twitteren számoltak be.

Helen Mirren például egy szelfit töltött fel az Instagram-oldalára.

this is amazing!

A photo posted by @helenmirren on

Emma Watson nagyon aktív volt, a brit színésznő édesanyjával együtt repült Washingtonba, hogy támogatásáról biztosítsa az amerikai nőket.

Watson a tüntetésről tudósító tévécsatornáknak is nyilatkozott, elmondta, mennyire jó érzés látni, hogy ilyen sokan megjelentek a megmozduláson. 

Katy Perry fel is lépett a washingtoni rendezvényen, Instagram-oldalán pedig büszkén tudatta, hogy nem csak ő, de testvére is vele együtt vonul. 

A Mars mentőakció egyik sztárja, Jessica Chastain láthatóan sokakat meghívott az eseményre, legalábbis erre következtetünk a rengeteg belépőkártyából.

@womensmarch ????

A photo posted by Jessica Chastain (@jessicachastain) on

Charlize Theron nem tudott jelen lenni az eseményen, de a Sundance-filmfesztiválon részt vett egy rögtönzött demonstráción.

Szintén a “hiányzók” között volt Jennifer Lawrence, aki épp nálunk forgatja következő filmjét, ezért Budapestről küldött bátorító szavakat a Women’s March résztvevőinek.

A nyolcvanas évek egyik feminista ikonja, Cyndi Lauper szintén a Twitteren üzent a tüntetőknek.

A Sötét árvák sorozat sztárja, a kanadai Tatiana Maslany is a közösségi médián keresztül biztosította támogatásáról a demonstrációk résztvevőit. 

Persze, nem csak nők demonstráltak, David Beckham például szintén Twitteren csatlakozott a globális mozgalomhoz.

Az Oscar-díjas Marion Cotillard betegség miatt nem tudott tüntetni, de a Women’s March hivatalos logójával üzent Instagramon.

A Gyűrűk ura-filmekben Gandalfot alakító Sir Ian McKellen a londoni tüntetésen vett részt, és mint látható, az egyik legjobb plakátot is ő vitte. McKellen ugyanis nagyon jó barátságban van az internetes “facepalm”-mém egyik változatán is látható Patrick Stewarttal. 

De a “civil” tüntetők is kitettek magukért, az alábbi táblán például az új first lady-nek küldenek üzenetet: “Melania, pislogj kettőt, ha segítsünk”. 

Üzenet Melania Trumpnak a Women's March On Washington tüntetésen
Üzenet Melania Trumpnak a Women’s March On Washington tüntetésen

Nagydíjas az alábbi néni is, akinek tábláján annyi látható: “általában nem járok tüntetésekre, de hát..jesszus!”

A legfiatalabbaktól az idősebbekig számos generáció képviseltette magát a demonstrációkon
A legfiatalabbaktól az idősebbekig számos generáció képviseltette magát a demonstrációkon

Bár egyelőre keveset tudni a Trump-kabinet tényleges politikájáról, a kampány során elhangzó kijelentések alapján valószínű, hogy lesznek még hasonló megmozdulások Washington D.C.-ben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top