Aktuális

Brutálisan megemelték a postai díjakat

Januártól sokkal drágábban viszik ki a leveleket és a csomagokat a postások. Ráadásul egyes küldemények postázását már nem is vállalják, és akkor arról még szó sem esett, hogy a postahivatalokban is többet kell majd sorban állni. Íme, a részletek.

Nem a hibák feltárásával és a szolgáltatás színvonalának emelésével reagált a Magyar Posta a decemberi katasztrofális teljesítményére, hanem jócskán megemelte a postai díjakat és megszüntette néhány eddigi szolgáltatását.

A postánál úgy döntöttek, január 1-jétől bizonyos küldeményeket már nem szállítanak ki. Az új szabályok szerint azokat a levélpostai küldeményeket, amelyek meghaladják a “nemzetközi szabványnak megfelelő levélszekrény-bedobónyílás méretét”, többé nem szállítja házhoz a Magyar Posta. És levélként sem adhatunk fel ezentúl bizonyos méreten felüli küldeményt, azokat kizárólag csomagként veszik fel, persze jóval drágábban.

Január elsejétől az elsőbbségi szabványlevél 7 százalékkal drágult. Az aznapi utalvánnyal történő fizetés árát közel 5 százalékkal emelték, míg a postacsomagok alapdíjáért majdnem 14 százalékkal kérnek többet. Legvastagabban a csomagokhoz igénybe vehető többletszolgáltatás árának meghatározásánál fogott a ceruza, a háznál felvétel díját a duplájára emelték. A terjedelmes vagy törékeny csomagok esetében eddig a küldemény alapdíjának 50 százalékát számították fel pluszban, januártól már az alapdíj 100 százalékát kéri el a posta.

A nemzetközi küldemények árat is igencsak megemelték. A környező országokba feladott, egy kilogrammot meg nem haladó csomagok díja több mint 5,7 százalékkal, míg az Európán kívülre címzett pakkoké 5,3 százalékkal emelkedett.

Az áremeléssel együtt a posta dolgozók létszáma közel háromezerrel csökkent, miután a futárcégek magasabb fizetéssel csábítják át a képzett munkaerőt, így a Magyar Postánál is súlyos munkaerőhiány alakult ki – írja az MNO.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top