Aktuális

Megvan, mi okozta a határvadászok tömeges rosszullétét

Az ebédre kapott párolt rizs okozta a déli határnál szolgálatot teljesítő 126 rendőr súlyos megbetegedését január elején. Az ételmérgezést a Nébih vizsgálatai megerősítették.

A déli határon szolgáltak azok a rendőrök, akik január 2-án megbetegedtek. A következő napon újabb rendőrök lettek rosszul. Elsősorban akut gyomor- és bélrendszeri panaszokra, hányingerre, hányásra, hasmenésre, hasi fájdalmakra panaszkodtak. Kórházi ápolásra szerencsére senki sem szorult, de mindenkinél előírtak néhány napos pihenőt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a megbetegedéseket követően négy helyszínen vizsgálódtak. Mintákat vettek a kiskunhalasi Csipke Hotel Kft. Expressz éttermében – itt ebédeltek a rendőrök január 2-án –, az AMO Bt. orosházi szendvicskészítő műhelyében, valamint a cég szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhelyében és a Hungaro-Food 2009 Kft. békésszentandrási húsüzemében.

A Nébih vizsgálatai szerint a január 2-i ebédre kiadott “párolt rizs eltett ételmintájából nagy mennyiségben, és az orosházi szendvicskészítő műhelyben megmintázott tavaszi felvágottból alacsonyabb csíraszámban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja akut bélrendszeri tüneteket okozhat”. Így már bizonyítható, hogy a rendőrök megbetegedését ételmérgezés okozta. 

Az orosházi szendvicskészítő műhely és a szegedi élelmiszercsomag-összeállító műhely illegálisan, bejelentés és külön engedély nélkül működött, ezért a Nébih azonnal bezáratta a két üzemet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top