Aktuális

Vigyázat! Ónos esőre adtak ki riasztást kedden

Január utolsó napján sem számíthatunk túl sok jóra, ami az időjárást illeti. Kedden az ónos esőre adott ki riasztást a meteorológiai szolgálat, és az extrém hideg is tartja magát.

Keddre virradóan ismét nagyon hideg reggelre ébrednek, akik az észak-magyarországi, észak-alföldi térségben élnek. Több helyen mínusz 15 Celsius-fokig vagy az alá csökken a hőmérséklet, de a szélvédettebb hegyvidéki völgyekben mínusz 20 fokot is mérhetnek. Az extrém hideg miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A Kiderül előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű, de délen helyenként 0, plusz 1 fokig melegedhet a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében kiemelte, hogy főként az Alföldön és északkeleten még többfelé várható zúzmarás köd és rossz látási viszonyok. Ezeken a területeken már kedden reggel gyenge hószállingózásra, a nap további részében havazásra, ónos szitálásra kell számítani.

Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében legfeljebb öt centiméternyi hó valószínű, de főként Nógrád megyében és Pest megye északi részein ennél több is hullhat. A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az ország nagy részére adtak ki riasztást az ónos eső miatt
Az ország nagy részére adtak ki riasztást az ónos eső miatt

Ami pedig a legfontosabb, keddre riasztást adtak ki az ónos eső miatt nyolc megyére, ugyanis már kedden délelőttől előfordulhat kisebb ónos eső ekkor még leginkább a Dunántúlon. Délutántól az ország középső fele irányába halad a csapadék, nagyjából a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentős mennyiségű ónos eső várható. A jelenlegi számítások alapján az “igen jelentős”, öt milliméter körüli ónos eső a Pécs-Budapest vonal térségében valószínű.

Ónos eső veszélye miatt narancssárga figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Baranya és Veszprém megye területére. Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés ónos eső veszélye miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top