Aktuális

Egy bátor bíró nemet mert mondani Donald Trumpnak

Ideiglenesen felfüggesztette egy seattle-i szövetségi bíró Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.

Bátor és tisztességes döntést hozott James Robart, seattle-i szövetségi bíró, aki felfüggesztette Donald Trump beutazási tilalmi rendeletét.

Robart, akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki – elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

James Robart bíró emellett vitathatónak találta azt is, hogy a Trump-kormányat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra, hogy nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban. 

A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között. 

Robart úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.

Azonnal hatályos

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette: “A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem.” Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja. 

James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy. 

A CNN szerint a pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba. A hírtelevíziónak az amerikai határőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az ügynökség megvizsgálja a bírói döntést, és eleget tesz minden bírósági rendeletnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top