Aktuális

Intenzíven áradnak a folyók Észak-Magyarországon

Heves árhullámra figyelmeztet a magyar folyókon a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Tiszán az elmúlt napokban 5–7 méteres áradás következett be, a Szamos Csengernél egy nap alatt közel négy métert áradt.

Egyre csak áradnak az észak-magyarországi folyók a hirtelen jött olvadás miatt. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy újabb esőzések várhatók a folyók vízgyűjtőin, az elmúlt napokban pedig a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a felmelegedéssel együtt 40–90 mm csapadék hullott.

Tisza

Második legnagyobb folyónkon az elmúlt napokban 5–7 méteres áradás következett be, de Kárpátalján már apad, a folyón erőteljes jégzajlás tapasztalható, ami nagyban befolyásolja a vízszintet. Vásárosnaménynál 620 cm volt a vízállás, ez az érték 20 cm-rel haladja meg az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet.

Szamos

Szamos Csengernél egy nap alatt közel négy métert áradt. Ennek hatására a beállt jég összetöredezett, és erős jégzajlás kezdődött. A következő napokban az olvadás és az eső miatt a folyón további áradás várható.

Túr és a Kraszna              

A Túron az elmúlt napokban háromméteres vízszintemelkedést mértek, akárcsak a Krasznán, ahol a vízállás várhatóan nem éri el a készültségi szintet.

szon.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top