Aktuális

Áprilisig nem lesznek olcsóbbak a zöldségek

Gyakorlatilag a duplájára, háromszorosára emelkedtek az utóbbi hónapokban a zöldségárak, ami nemcsak azért nagy érvágás, mert sokkal több pénzt hagyunk a boltban, hanem azért is, mert télen is fontos a vitaminbevitel. Rossz hír a lecsó szerelmeseinek, hogy ehető és megfizethető paradicsomot csak áprilisban vehetnek majd.

Tavaly egy négytagú családnak 1000 forintból ki lehetett hozni egy jó lecsót, ma mindez ennek a duplájából sem jön ki. Az árak ugyanis a csillagos egekbe szöktek, mindjárt meg is mondjuk, hogy miért.

Elszörnyedve mentem végig a piacon, nem is hittem először a szememnek. Aztán jobban körbenéztem, és láttam, hogy nem tévedek: tényleg annyiba kerül a zöldség, amennyit elsőre láttam. Több kört is megtettem, és átalakítottam a fejemben a bevásárlási listámat: sem lecsót, sem jégsalátát nem teszek a hétvégi asztalra, ugyanis nekünk ezek az árak megfizethetetlenek. Még a kedvenc árusomnál sem volt semmi olcsóbb, így a vasárnapi salátába paradicsom helyett sárgarépa kerül majd, lecsó helyett pedig tojásos nokedli lesz a szombati menü. Igyekeztem gondosan válogatni, de még így is jóval többet fizettem a bevásárlásért a szokásosnál. A déligyümölcsök ára nem drágult sokat, így azt vettem desszertnek: narancsot és banánt. Nagyon szomorú vagyok, mert a minap azt olvastam, hogy a kenyér is jelentősen drágul, a zöldségek már drágák, és a hús ára sem csökken. Egyre nehezebb beosztani a kosztpénzt, hétről hétre” – mondta el egy kétgyerekes anyuka.

 “Egy fej jégsalátát nemrégiben még 200-300 forintért lehetett kapni, tegnap már 600 forint volt. Mondjuk a jégsalátáról le tudok mondani, de a paradicsom ára készületlenül ért: egy kiló koktélparadicsomért akár 1600 forintot is kérhetnek, míg a sima paradicsom kilója 800 forint körül mozog. Ja, és ehetetlen, mert semmi íze, és nagyon fakó a színe is.”

A magyarázat a hirtelen árnövekedésre nem más, mint a hideg tél

“Mivel a friss zöldségek közel 90 százaléka importból származik, Szicíliából, Franciaországból, Spanyolországból és Észak-Afrikából kerül hozzánk, és most ott is sokkal hidegebb van, mint megszokott, ezért szöktek ilyen magasra az árak. A zöldségek nagy része megfagyott,  így az európai piacot csak 40-50 százalékban tudják ellátni. Az angol Tescóban például megszorító intézkedéseket vezettek be: először három fej, most már csak két fej jégsalátát vehet egyszerre egy vásárló. Ez is tovább gerjesztette az árakat. Április közepére várhatóan visszaállnak az árak a normális szintre, és mindenki nyugodtan vásárolhat majd” – mondta el az NLCafénak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke.

Áprilisig nem lesznek olcsóbbak a zöldségek

Ledó Ferenc egyébként azt tanácsolja, hogy a vitaminpótlásra inkább savanyított káposztát vásároljanak a háziasszonyok, mert az lényegesen megfizethetőbb, mint a paprika vagy a paradicsom, vagy éppen a jégsaláta. A szakmai szervezet reméli, hogy hamarosan azt az ígéretét is beváltja a kormány, hogy a zöldségek áfáját 5 százalékra csökkenti a 27 százalékról, ami szintén jót tesz majd az áraknak.

Brutálisan drága a cukkini és a brokkoli is

Több mint a háromszorosába kerül a cukkini, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedett az ára. A padlizsánt tavaly 535 forintért árulták, most 1545 forintért kínálják a nagybanin. Nemcsak a jégsaláta, de a kelkáposzta, a karfiol, a kaliforniai paprika és a brokkoli is állati sokba kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top