Aktuális

Egy nap bevándorlók nélkül: ma leállhat fél Amerika

Donald Trump elnök bevándorlókkal szembeni retorikája és politikai lépései miatt a mai napra hirdették meg a bevándorlósztrájkot, hogy megmutassák, a más országokból érkezett emberek milyen fontos részét képezik az USA életének.

A #DayWithoutImmigrants hashtag alatt futó kezdeményezés lényege, hogy a bevándorlók ezen a napon ne vegyék fel a munkát, de ne is vásároljanak, ne nyissák ki üzleteiket és maradjanak távol az oktatástól. A tiltakozáshoz számtalan étterem és egyéb vállalkozás is csatlakozott.

A megmozdulás az amerikai fővárosban különösen látványos lehet, ugyanis Washington D. C.-ben és környékén él az USA hetedik legnagyobb bevándorlópopulációja. A Brookings Institution 2010-es adatai szerint az itt élő lakosság nem kevesebb mint 21,8 százaléka külföldön született.

Az Egyesült Államok a bevándorlásra épül (Fotó: Tumblr)
Az Egyesült Államok a bevándorlásra épül (Fotó: Tumblr)

A törvényhozók és a Trump-kabinet tagjai eddig igyekeztek tudomást sem venni a kezdeményezésről, amelyhez egyre több híresség is csatlakozik. A vendéglátóipar különösen érintett, ugyanis ebben a szektorban kiemelten magas a bevándorlók aránya.

A kampányt szinte teljes egészében a közösségi oldalakon és szóban szervezik. A megmozdulás célja megmutatni, hogy az amerikai társadalomban milyen hangsúlyos szerepe van a bevándorlóknak, akik ellen a Trump-kormányzat már több módszerrel is fellépett, kezdve az utazási tilalomtól a bevándorlórazziákig, amely elől az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlók közül többen a templomokban kerestek menedéket. A bevándorlók és az őket támogatók szerint azonban a 45. elnök szándékai és lépései szétszakíthatják a közösségeket és alááshatják a gazdaság teljesítményét.

José Andrés sztárséf, aki jelenleg is perben áll Donald Trumppal, azt mondta, a csütörtöki nap során éttermei többségét zárva tartja. Andrés azért keveredett jogi huzavonába a jelenlegi amerikai elnökkel, mert Trump bevándorlókkal szembeni kirohanásaira reagálva visszalépett a washingtoni Trump Hotellel kötött megállapodásából, amely szerint a szállodában nyitna újabb éttermet. A CNN hírcsatorna megkereste a szállodát, hogy megkérdezzék, csatlakoznak-e a sztrájkhoz, a hotel vezetősége azonban egyelőre ne reagált az érdeklődésre.

José Andrés nem kér Trump politikájából (Fotó: Tumblr)
José Andrés nem kér Trump politikájából (Fotó: Tumblr)

A sztrájkra az iskolák is készülnek: egy szintén washingtoni kétnyelvű iskola például ki sem nyitja ma kapuit, több állami iskolában pedig arra készülnek a tanárok, hogy a diákok óra közben egyszerűen felállnak és kisétálnak.

Korábban is történtek már hasonló tiltakozások például Milwaukeeban vagy Wisconsinban, New York több vendéglátóhelye pedig február során tiltakozott már Trump elnök rendelete ellen, amelyben beutazási tilalmat hirdetett hét közel-keleti országgal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top