Aktuális

Júliustól durván szigorítják a magyarok ausztriai munkavállalását

Durván szigorítja az osztrák kormány az ausztriai munkavállalás feltételeit. Mindezt azt jelenti, a kelet-európai országokból, így Magyarországról érkező új munkavállalókat kizárják a foglalkoztatásösztönző programból, így sokkal nehezebb lesz munkát találniuk.

Az osztrák kormány úgy gondolja, nem kötelessége a vendégmunkásoknak kedvezményeket nyújtani, ezért szigorúan szabályoznák az osztrák munkaerőpiacot. A szociális ügyek minisztere olyan új foglalkoztatásösztönző programot hirdetett, amelyből kizárnák az újonnan érkező kelet-európai munkavállalókat.

Az intézkedést azért vezetnék be, mert az osztrák munkanélküliségi ráta az egyik legrosszabb az Európai Unióban. Éppen ezért foglalkoztatási bónuszt hirdetnek, amit július elsejei hatállyal bevezetnek. A kétmilliárd eurós programban azok az osztrák vállalkozások vehetnek rész, amelyek július 1-jétől új munkaerőt alkalmaznak. A kormány szerint az intézkedéssel 160 ezer munkahelyet teremtenek az országban.

A támogatás a munkanélküliek elhelyezkedése után jár, de a munkahelyet váltó, az osztrák középiskolát vagy egyetemet végzett alkalmazottak után és a vörös-fehér-vörös munkavállalói kártyával rendelkezők felvételét követően is igénybe vehetik. A munkanélküliséget az Ausztriában egységesen szervezett munkaügyi hivatalok igazolják. A kormány szerint a munkanélkülieken belül 30 százalékos a Kelet-Európából érkezett uniós munkavállalók száma, a támogatás esetükben is érvényes.

Az újonnan érkező külföldi munkavállalók is kereshetnek maguknak állást Ausztriában, ugyanakkor elhelyezkedésüket a hátrányos megkülönböztetés mindenképpen durván megnehezíteni – írja a Népszava.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top