Aktuális

Borzok dúlják fel a kerteket a Hajdúságban

Hihetetlen módon elszaporodtak a borzok a Hajdúságban. A helyi gazdáknak rengeteg kárt és számtalan problémát okoz a vadállatok garázdálkodása.

A hajdúsági szőlőtermesztők már kénytelenek voltak a karós szőlőt lugasra cserélni, mert így a gyümölcsöt a borz nehezebben éri el, emiatt kárt is kevésbé tud tenni benne.

A probléma a vadászok előtt sem ismeretlen. A borzok egykor szigorú védelem alatt álltak, az utóbbi időben ugyanakkor már vadászni is lehet rájuk, annyira elszaporodtak. A vadon élő állatok nappal sűrű aljnövényzetű erdőkbe vonulnak vissza, napnyugtát követően ugyanakkor a nyíltabb területeken keresnek táplálékot. A borz gyakorlatilag minden­evő, a gyümölcsöktől kezdve a mezőgazdasági terményeken át a kisebb állatokat is elfogyasztja.

Nemcsak a borzokkal akad gond

A borzok azért szaporodhattak el, mert nincs természetes ellenségük, mindössze a rókákkal kelnek versenybe, de csupán a táplálék miatt. A rókák időnként megpróbálják elfoglalni a borzok üregét, de többnyire a ravaszdik húzzák a rövidebbet.

A borzok mellett egyre több fejtörést okoznak a Hajdúságban is megjelent aranysakálok és farkasok. A vadászok szerint az aranysakál az utóbbi tíz esztendőben szinte az egész országban elterjedt. Az aranysakál természetes ellensége az ember és a farkas, de rejtőzködő életmódja miatt nagyon nehéz levadászni – írja a Hajdú Online.

Egyre nagyobb gondot okoznak a vadállatok a Hajdúságban

Borzok dúlják fel a kerteket a Hajdúságban
Borzok dúlják fel a kerteket a Hajdúságban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top