Aktuális

Röhejesnek nevezte a brit hírszerzés Trump lehallgatásvádját

Az amerikai elnök szerint Barack Obama lehallgatta. Vagyis megfigyelte. Lehet, hogy a mikrohullámú sütőjén keresztül, de lehet, hogy mégsem ő volt ám, hanem a britek. Csúcsra járt az amerikai kormányzati bohózat.

Egyre kínosabbá válik, ahogy a Fehér Ház igyekszik magyarázni az amerikai elnök lehallgatási vádjait. Donald Trump március 4-én dobta ki Twitter-csatornájára a hírt, amely szerint megtudta, hogy Obama lehallgattatta a Trump Towert a tavaly novemberi választás előtt. Az USA 45. elnöke több üzenetben foglalkozott a botránnyal, amelyet az új Watergate-ügynek nevezett. Arra azonban nem szolgáltatott bizonyítékokat, hogy mire gondol, illetve, hogy mi támasztja alá az állításait.

A Fehér Ház sajtófőnöke, Sean Spicer ezután nem sokkal már igyekezett puhítani Trump állításait, és azzal magyarázkodott, hogy az elnök egyik tweetjében idézőjelben használta a lehallgatás kifejezést, vagyis valójában nem arra gondolt, hogy Obama valóban lehallgatta, hanem arra, hogy elődje megfigyeltette őt. Nos, az alábbi tweetben Trump szó szerint a következőt írja, idézőjelek nélkül: “Fogadok, egy jó ügyvéd nagy ügyet csinálhatna a tényből, hogy Obama elnök lehallgatta a telefonjaimat októberben, a választás előtt.”

A szenátus hírszerzési bizottságának republikánus és demokrata tagjai közösen kezdeményeztek vizsgálatot az ügyben, ám végül semmilyen bizonyítékot nem találtak Trump állításaira. Sean Spicer eközben a Fox News egyik munkatársának állítását felidézve azt állította, hogy Obamát a brit hírszerző ügynökség, a GCHQ segítette a Trump Tower lehallgatásában.

Egyelőre semmi sem támasztja alá, hogy bárki lehallgatta volna a Trump Towert - idézőjelekkel vagy anélkül
Egyelőre semmi sem támasztja alá, hogy bárki lehallgatta volna a Trump Towert – idézőjelekkel vagy anélkül

A konzervatív csatorna jogi elemzője, Andrew Napolitano mondta a Fox egyik műsorában, hogy ha Obama lehallgatást rendelt volna el (akár az NSA, akár a CIA, akár az FBI közreműködésével), annak hivatalos dokumentumokban kellene szerepelnie. Ilyen nyom nem létezik, Napolitano pedig azt állította, hogy a Fox Newst három hírszerző szervezet is arról értesítette a csatornát, hogy Obama a hivatali út megkerülésével a GCHQ-hoz fordulva kérte Trump lehallgatását. Az elemző szerint így valószínűleg sosem derül ki, hogy történt-e lehallgatás, vagy sem.

Annak a valószínűsége hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök egy másik ország hírszerzésétől rendelne meg lehallgatást, meglehetősen alacsony, figyelembe véve, hogy milyen a diplomáciai és szakmai protokoll. A GCHQ egyenesen röhejesnek nevezte Trump, illetve Napolitano vádjait.

“Andrew Napolitano közelmúltban tett állításai, amelyek szerint a GCHQ-t arra kérték, hogy hallgassa le az elnökjelöltet, kimerítik a nonszensz fogalmát – írta a GCHQ szóvivője csütörtökön kiadott közleményében. – Ezek az állítások röhejesek, és nem szabad őket komolyan venni.”

“Az elérhető információk alapján semmi jelét nem látjuk, hogy a Trump Towert a 2016-os választások előtt az amerikai kormány bármelyik tagja vagy szervezete megfigyelte volna” – írta közös közleményében Richard Burr észak-karolinai republikánus és Mark Warner virginiai demokrata szenátor. Burr az elnöke, Warner pedig az alelnöke a szenátus hírszerzési bizottságának.

UPDATE: cikkünk írása közben Sean Spicer kormányszóvivő és H. R. McMaster tábornok, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hivatalosan is bocsánatot kértek Nagy-Britanniától az alaptalan vádakért. Spicer Sir Kim Darrochnak, Nagy-Britannia amerikai nagykövetének, McMaster pedig Sir Mark Lyall Grantnek, a brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának címezte bocsánatkérését. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top