Aktuális

“Láttam, ahogy egy ember a levegőbe repül” – megszólaltak a londoni terrortámadás szemtanúi

Az eddigi értesülések szerint öt halottja és legalább negyven sérültje van a tegnap Londonban történt terrortámadásnak. A Westminster-hídon elgázolt emberekhez a közeli kórházból rohantak ki az orvosok.

Az eddigi információk szerint a tegnapi nap folyamán egy vélhetően (de nem igazoltan) radikális iszlamista merénylő követte el a londoni terrortámadást, amikor több embert elgázolt a Westminster-hídon, majd autójával a brit parlament kerítésének hajtott, ezután a kocsiból kiszállva berohant a parlament kertjébe, ahol megkéselt egy rendőrt, mielőtt lelőtték.

A merényletnek az eddigi információk szerint negyven sérültje van, a halálos áldozatok száma a lelőtt elkövetővel együtt ötre emelkedett, miután Keith Palmer rendőrtiszt belehalt sérüléseibe.

A helyszínen tartózkodók közül sokan szemtanúi voltak az ámokfutásnak, amikor a hídon áthajtva a merénylő több embert is egyszerűen elgázolt. Az autót Birminghamben bérelte, ahol a brit rendőrség tegnap este razziát tartott. Eddig összesen hét embert vettek őrizetbe az eset kapcsán.

A hídon elgázolt emberek között volt többek között három rendőr, akik egy kitüntetési ceremóniáról távoztak éppen, de három francia tinédzser is, akik iskolai kiránduláson voltak Londonban.

Legalább két ember levetette magát a hídról, egy nőt a Temzéből mentették ki, a másik, egy férfi a híd alatt húzódó járdára zuhant. Egy nő a londoni 53-as busz alá esett, a jármű kereke a lábán hajtott át.

A környéket hermetikusan lezárták a támadást követően
A környéket hermetikusan lezárták a támadást követően

“Hallottam, ahogy az autó kereke eltalálja a járdaszegélyt majd egy hangos csattanás következett” – nyilatkozta a láthatóan megrendült 34 éves Rob Lyon a Daily Mail tudósítójának. “Felnéztem, és tisztán láttam, ahogy egy autó elüti az embereket, és közeledik felém. Hallottam a fémes csattanásokat. Láttam,a hogy az ütközéstől egy ember a levegőbe repül, és ahogy egy nő beesik egy busz alá. Úgy nézett ki, hogy esélye sincs. Egy kollégámmal voltam, hallottam, hogy kiabál, de ösztönösen leugrottam a járdáról és végignéztem, ahogy még több embert elütnek. Aztán a kocsit továbbment a hídon, én pedig sokkot kaptam. Tisztában voltam vele, hogy ezek az emberek az előbb még a Big Bennel szelfiztek a hídról. Teljesen lebénultam, olyan volt, mintha egy hollywoodi filmben lettem volna. Volt egy nagy kínai turistacsoport is a hídon, remélem, jól vannak. Körülbelül egy méter választott el attól, hogy engem is elüssön az autó.”

“Az egész hídon, a déli hídfőtől az északi hídfőig mindenhol feküdtek a földön a sérült emberek – tette hozzá egy Richard Tice nevű férfi. – Legalább 8-10 fekvő alakot számoltam a földön.”

“Azt hittem egy karambolt hallottam, aztán kinéztem a taxim ablakán, és láttam, hogy egy ember a földön fekszik, nyilvánvalóan sérülten, aztán megláttam egy második embert is” – mondta Radosław Sikorski korábbi lengyel külügyminiszter (korábbi afganisztáni haditudósító), aki az első felvételeket készítette a támadásról.

“A hídon sétáltam keresztül, amikor hirtelen az egyik busz megállt és mindenki kiabálni kezdett – mondta Steve Voake a Daily Mailnek. – Egy sportcipőt láttam az úton, aztán, ahogy jobban körülnéztem, láttam, hogy az út másik oldalán is fekszik valaki, kicsivel távolabb pedig egy pocsolyában feküdt egy ember, mindenhol vér volt körülötte.”

“A földre estem, ahogy jött felém az autó – mondta egy Sri nevű 32 éves gyógyszerész, aki a közeli St. Thomas kórházból indult haza munka után. – Minden nagyon gyorsan történt, két férfit láttam a földön, mindenük véres volt. Láttam egy nőt is, kínai turista lehetett talán, őt is elütötték. Azt hiszem mindegyikük túlélte, miután a mentők elszállították őket.”

A helyszínen elsősegélyt nyújtó mentősöket is megviselték a látottak
A helyszínen elsősegélyt nyújtó mentősöket is megviselték a látottak

A St. Thomas kórház orvosai közül többen a helyszínre siettek, segíteni.

“Felkészültünk hasonló esetekre – mondta Colleen Anderson, a kórház egyik orvosa. – Pokrócokat vittünk, és próbáltunk segíteni. Kilenc sérült embert láttam, egy részüknek nem volt annyira súlyos a sebesülése. De volt, aki eszméletlen volt, vagy aki épp csak magához tért.”

A St. Thomasba két sérültet – egy férfit és egy nőt – vittek be a hídról. A kórház tájékoztatása szerint mindketten stabil állapotban vannak. Egy 19 éves egyetemista, Travis Frain édesanyja a The Guardian brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy fia is jó állapotban van, a támadás során bordatörést szenvedett, emellett megsérült a karja és a keze is. 

A brit egészségügyi dolgozók közül sokan a közösségi médiában mondtak köszönetet a St. Thomas orvosainak a gyors és szakszerű segítségnyújtásért. Többen megemlítették Tobias Ellwood brit parlamenti képviselőt is, aki a megkéselt rendőrt próbálta újraéleszteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top