nlc.hu
Aktuális
Így kerül 30 ezerbe az ingyenes kéményseprés

Így kerül 30 ezerbe az ingyenes kéményseprés

Harmincezer forint is lehet az ingyenes kéményseprés díja annak, aki saját lakcímén vállalkozik.

Valószínű, hogy az ingyenes lakossági kéményseprés kieső bevételét a cégekkel és egyéni vállalkozókkal fogják megfizettetni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint amennyiben a lakóhelyre akár csak egy gazdálkodó szervezet is be van jegyezve (az egyéni vállalkozók is ennek minősülnek), úgy a kémény már nem lakossági.

Ez nem csak azért fontos, mert innentől kezdve nem ingyenes a kéményellenőrzés, hanem azért is, mert a gazdálkodó szervezeteknek maguknak kell megrendelniük a kéményseprés szolgáltatását, ha családi házban van a székhelyük. A társasházi cégeket nem érinti ez a szigorítás. 

A katasztrófavédelem azokban a megyékben vette át a lakossági kéményseprés feladatait, ahol a megyei közszolgáltatók nem vállalták azt. A díj nem attól függ, hogy egyéni vállalkozó vagy cég kéri a szolgáltatást, hanem az elvégzett munka fajtája határozza meg az árat.

A harmincezres számla úgy jöhet össze, hogy mondjuk két kéményt ellenőriznek darabját 5 ezer forintért, amiket szintén 5-5 ezer forintért felülvizsgálnak, majd még felszámolják a kiszállás 4200 forintos díját, plusz az áfát.

Trükközni nem érdemes, a kéményseprő cégek jelentik az OKF-nek az ellenőrzött címeket. A tűzvédelmi hatóság összegzi ezeket az adatokat, és felszólítást küld arra a címre, ahol egyik cég sem járt – írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top