Aktuális

Ismerd meg a nőt, aki az ujjával festi meg az eltűnő világot

Nehéz elhinni, hogy a most következő műalkotások nem fényképek, de még csak nem is vékony ecsettel készített festmények. Pedig az alkotónő nem használ elkészítésükhöz semmilyen segédeszközt. Csak a kezét.

Tajtékosan hullámzó tenger, szigorú jéghegyek, hideg színek. Így jellemezhetnénk röviden Zaria Forman csodaszép képeit, melyeknek a dekorativitáson túl nagyon komoly céljuk van. Zaria a klímaváltozás elleni harc egyik fő szószólója. Járt már Grönlandon, ahol a jégtakaró fogyatkozása okoz komoly problémát, és volt a Maldív-szigeteken, ahol a sarki jég miatti tengerszint-emelkedés jelent komoly problémát. Ha továbbra is olyan ütemben folytatódik a jégtakaró olvadása, mint most, akkor ez a szigetcsoport még ebben az évszázadban teljesen eltűnhet.

Zaria célja a képeivel, hogy felhívja a figyelmet arra, mekkora baj, hogy ezek a csodálatos helyek eltűnőben vannak. Az ő célja, hogy műveiben megőrizze az utókor számára ezeket az eltűnőben lévő természeti csodákat. Ehhez pedig egy olyan kifejezőeszközt választott, ami valószínűleg jobban megragadja az embereket, mint a statisztikai adatok.

A munkáit rajznak tekinti, de sokan festményként emlegetik őket. A nő lágy pasztellekel dolgozik, ami száraz, akár a faszén. Az anyagot gumikesztyűben, vagy puszta kézzel, az ujjaival és a tenyerével viszi fel a vászonra. Az eredmény pedig tökéletesen fotószerű.

Nagyban szeret játszani. Vannak háromméteres vászonra készült alkotásai is.

Itt láthattok egy rövid, de nagyon inspiráló videót (magyar felirattal), ahol arról beszél Zaria, hogyan indult a karrierje, és mi köze volt ehhez az édesanyja agydaganatának. Aztán pedig mutatunk néhányat csodás képei közül. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top