Aktuális

Betiltották Putyin fotóját Oroszországban

Nem akármilyen képet tiltottak be az orosz elnökről, hanem egy olyan változatot, amellyel Putyin nyíltan melegellenes politikája ellen tiltakoznak a civil aktivisták.

A szólásszabadság ilyen mértékű korlátozásáról író orosz híroldalaknak jelenleg problémát okoz, hogy megállapítsák, pontosan melyik képről van szó, mivel Vlagyimir Putyinnak az azonos neműek jogait csorbító rendelkezései ellen már évek óta tiltakoznak Oroszországban, ezért számos hasonló mém és grafika látott már napvilágot.

Az orosz Igazságügyi Minisztérium weboldaláról tölthető le az a több száz oldalas dokumentum, amelyben a szélsőségesnek számító tiltott dolgok szerepelnek. A 4071-es tétel leírása így hangzik: “egy Putyinra hasonlító ember, kifestett szemekkel és ajkakkal”, amely “feltehetően az Orosz Szövetség elnökének nem hagyományos szexuális irányultságára utal”.

 

Valószínűleg ez a kép szúrja Vlagyimir Putyin szemét
Valószínűleg ez a kép szúrja Vlagyimir Putyin szemét

Ez alighanem a fenti plakátra utalhat, amely 2013-ban vált népszerűvé, amikor az orosz parlament elfogadott egy törvényt, amely szerint tilos a “nem hagyományos szexuális kapcsolatot gyerekek körében népszerűsíteni”, ami nagyjából annyit jelent, hogy már arról beszélni is bűn, hogy léteznek olyan családok is, amelyek nem feltétlenül egy férfi és egy nő kapcsolatán alapulnak. A rendelet ellen tiltakozó orosz demonstrálókat egyébként a rendőrök kegyetlenül szétverték, több embert bántalmaztak is.

Ezzel párhuzamosan egyre jobban elszaporodtak a Putyint eltúlzott sminkkel és/vagy szivárványos háttér előtt ábrázoló mémek, így nem egyértelmű, hogy a titokzatos 4071-es tétel pontosan mire vonatkozhat. A The Moscow Times szerint a fenti képről van szó, míg a Gordonua.com szerkesztői úgy gondolják, hogy az alábbi, Putyint és az orosz miniszterelnök Dimitrij Medvegyevet ábrázoló kép lehet a tiltott gyümölcs. Utóbbi politikus 2015-ben azzal haragította magára a világ jobb érzésű felét, amikor a transznemű emberek számára megtiltotta, hogy autót vezessenek.

A Kreml szóvivője az orosz állami hírügynökségnek, a TASZSZ-nak nyilatkozva elmondta, nem látta Putyin bohócos képét, de biztos benne, hogy az nem zavarja az elnököt. Az interjú – államilag jóváhagyott – címe egyébként a következő volt: “A Kreml szerint Putyin hozzászokott a fejéhez vágott trágárságokhoz, így azok leperegnek róla”.

Oroszország egyébként az internetes szólásszabadságot is igyekszik korlátok közé szorítani, ezért 2013-ban elfogadták az “internetes szélsőségekre” lecsapó törvényt, egy évvel később pedig Putyin úgy rendelkezett, hogy akár az is börtönbe zárható, aki csak lájkol egy tiltott online tartalmat. Ebbe a körbe olyasmik tartoznak, mint például egy elméleti puccsról szóló cikk, amelyért egy filozófiaprofesszort őrizetbe is vettek az orosz hatóságok.

2015-ben tovább folytatódott a civilek vegzálása, amikor egyre-másra elkezdték bezáratni a Putyin-ellenes kritikákat megfogalmazó weboldalakat és felszámolni a névtelenségbe burkolózó blogokat. Az orosz internetes kommunikációt felügyelő cenzori hivatal pedig lehetővé tette a közszereplők számára, hogy pert indítsanak, ha olyan mémre bukkannak, amely “félrevezető lehet személyiségükkel kapcsolatban”.

A United Press International értesülései szerint tavaly például egy gyerekét egyedül nevelő anyát ítéltek közmunkára, amiért olyan karikatúrát posztolt, amelyen Vlagyimir Putyin látható, ahogy egy késsel a kezében egy térképet nézeget. Egy nyugalmazott haditengerész tisztet pedig két év felfüggesztett börtönre és egy év próbaidőre ítéltek gyűlöletkeltésért, amiért egy az ukrán-orosz háború elleni riportot publikált a közösségi médiában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top