Aktuális

Ebben az országban végzik ki a legtöbb embert

Az Amnesty International (AI) által közzétett jelentésből kiderül, hogy ugyan világszerte csökken a kivégzések száma, több ázsiai országban sajnos még mindig nagyon népszerű a halálbüntetés.

Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban végzik ki a legtöbb elítéltet, de még őket is megelőzi a sorban Kína, ahol több embert végeznek ki a hatóságok, mint a világ többi országában együttvéve – áll az AI jelentésében.

A civil jogvédő szervezet azt állítja, hogy Kínában sok kivégzést eltitkolnak, amit nem is lehet annyira nehéz kivitelezni, hiszen a Legfelsőbb Bíróság halálos ítéletei államtitoknak számítanak, ezért nem szerepelnek a statisztikákban.

Éppen ezért az Amnesty International arra kéri a kínai kormányt, hogy hozzanak nyilvánosságra minden adatot. Persze az ENSZ is ezt kéri már negyven éve Kínától, maga az ázsiai ország ugyanakkor azt állítja, hogy egyre átláthatóbban működik, és próbálja befejezni a titkolózást.

2016-ban 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki. Ez kevesebb, mint amit a két évvel ezelőtti adatok mutatnak, 2015-ben a jogvédők – igaz, kettővel több államban, 25 országban – 1634 kivégzést dokumentáltak, amely viszont 1989 óta a legmagasabb szám volt.

Az Amnesty adatai szerint 2016 végén legalább 18 848 személy volt siralomházban, és a következő kivégzési módokat használták világszerte: lefejezés, akasztás, méreginjekció és golyó általi halál. Nyilvános kivégzéseket csak Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre.

Az Egyesült Államokban összesen 20 emberen hajtottak végre halálbüntetést, ez 1991 óta a legalacsonyabb szám.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top