Aktuális

Oszama bin Laden fejét a felismerhetetlenségig lőtték szitává

Újabb könyvet írt Robert O'Neill, az amerikai tengerészgyalogság különleges egységének tagja, aki 2011-ben likvidálta Oszama bin Ladent. Megrázó élményeket részletez a The Operatorben.

A könyv szerint Robert O’Neill úgy véli, hogy nemzetközi botrányhoz vezetett volna, és veszélybe sodorta volna az elitegység más akcióit, ha nyilvánosságra hozzák a “szitává lőtt” terroristavezérről készült fotókat. A New York-i Daily News egy részletet is közöl a The Operatorból, és ebből az derül ki, hogy Oszama bin Laden annyi lövést kapott, hogy később a helyszíni azonosító fotó elkészítéséhez újra össze kellett rakni a fej széthullott darabjait. 

A The Operator  O’Neill második munkája, amelyben beszámol a tengerészgyalogságnál eltöltött éveiről és annak a mintegy 400 bevetésnek az érdekességeiről is, amelyekben részt vett. A tengerészgyalogos szerint azonban mind közül a legkülönlegesebb feladata a 2011-ben a pakisztáni Abbotábád városban végrehajtott misszió volt, amely során a hattagú elitcsapat rajta ütött Oszama bin Laden rejtekhelyén, és végzett az al-Kaida vélt vezetőjével.

O’Neill a könyvben felidézi, hogy a háromszintes házban először bin Laden fiával, Káliddal találkoztak. A fiú oldalán egy AK 47-es karabély lógott, és úgy tűnt, hogy nem adja meg magát, ezért agyonlőtték. A harmadik emeleten egy hálószobában – két nő társaságában – találtak rá Bin Ladenre, a szobába Robert O’Neill lépett be elsőként, és a férfi azonnal lőtt.

Az már ismeretes, hogy Oszama bin Laden holttestét Afganisztánba szállították, majd onnan a Carl Vinson repülőgép-hordozóra vitték, és valahol az Arab-tengeren – az egyik katonatiszt által tartott rövid vallási szertartás után – 2011. május 2-án a vízbe csúsztatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top