nlc.hu
Aktuális
Már tízezer magyar diák tanul külföldön, és egyre többen mennének

Már tízezer magyar diák tanul külföldön, és egyre többen mennének

Minden harmadik magyar külföldre menne tanulni vagy dolgozni. Az angol, német, amerikai egyetemekre érkezőket már egész magyar kontingens fogadja.

A kormányzati és európai uniós pénzből működő Új Nemzedék Központ felmérése, a 2000 óta négyévente elvégzett ifjúságkutatás legfrissebb, 2016-os eredményei szerint országosan a megkérdezett 15–29 éves fiatalok 33 százaléka, azaz minden harmadik tervezi, hogy külföldön tanuljon vagy vállaljon munkát. Akik mennének, azok a jobb megélhetés miatt tennék ezt, akik maradnának, azokat leginkább a családjuk tartja itt – írja az Abcúg.

Ez is érdekelhet Fotó: MTI Megnézem

Az Abcúg szerzője két olyan intézmény felméréséről is ír, amelyek kifejezetten magyar diákokat készítenek fel külföldi egyetemi karrierre. A Milestone és az Engame munkatársai szerint az erősebb gimnáziumokban természetes, hogy a diákok már külföldi egyetemi karrierben gondolkodnak. Szinte mindenkinek van már olyan ismerőse, aki jelenleg is külföldön tanul, ez megkönnyíti az informálódást, a tapasztalatcserét.

Az, hogy a kivándorló diákok a tanulmányaik befejeztével külföldön maradnak-e, vagy hazajönnek, attól függ, hogy mennyire tudnak és akarnak-e egyáltalán egyensúlyozni a kint tanulással töltött évek alatt az ottani és az itteni világuk között. “Ha valaki nagyon meg szeretné vetni kint a lábát, akkor ide a múltba jár haza. Van viszont, akinek a külföldi tanulmányai jelentenek egy hosszú kalandot, de közben folyamatosan dolgoznak azon, hogy az itthoni kapcsolatrendszerük megmaradjon és akár fejlődjön is” – mondja a Milestone egyik alapítója, aki szerint az is fontos a diákoknak, hogy gyakornokoskodni könnyebb Magyarországon.

Az Engame Akadémia februári kutatásából kiderül, jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul külföldön, elsősorban amerikai és nyugat-európai egyetemeken. A kint tanulók máshogy állnak a munkavállaláshoz is. “Van diák, aki elvégezte a birminghami egyetemet, hazajött, de épp akkor nem találta meg a számítását. Most Brüsszelben dolgozik egy think tanknél, de ha hasonló feltételekkel itthon találna valamit, lehet, hogy hazajönne” – idézi a Milestone alapítóját az Abcúg cikke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top