Aktuális

KATA-s vagy? Ennyit tegyél félre a nyugdíjas éveidre!

Ha nem spórolunk és kalkulálunk előre KATA-s vállalkozóként, akkor nagyot nézünk majd nyugdíjasként, hogy mennyire kevés időskori juttatást kapunk. Most kiszámolták, mennyit érdemes félretenni aktív vállalkozói éveinkben, hogy később ne szívjuk meg nagyon.

Sokan azért váltanak alkalmazotti munkaviszonyról egyéni vállalkozásra, mert így általában több marad az ember zsebében. A kisadózók tételes adója (KATA) esetében az elkölthető jövedelem – a Bankmonitor.hu számítása alapján – akár 60 százalékkal is magasabb lehet annál a nettó árbevételnél, amit alkalmazottként kapnánk ugyanazért a munkáért.

Csakhogy ezt a többletjövedelmet érdemes okosan beosztani, mert különben KATA-sként, 50 ezer forintos levonás mellett nagyon alacsony lesz a nyugdíjunk, akár 80 százalékkal is kevesebbet kaphatunk idős korunkban ahhoz képest, mint amennyi juttatást a bejelentett munkaviszonyban eltöltött évek után kapnánk. A KATA-s keresetének nyugdíjalapba beszámítandó része havonta mindössze 90 ezer forint. 

A Bankmonitor szerint így érdemes többet félrerakni nyugdíjas éveinkre a megnövekedett jövedelmünkből: méghozzá a havonta vállalkozóként keletkező többletjövedelem 75 százalékát kellene valamilyen nyugdíjcélú megtakarításban elhelyezni, hogy nyugdíjunk ne legyen elmaradva az alkalmazottak nyugdíjától. Bár így – az azonos várható nyugdíjszint biztosítása mellett – a valós havi jövedelemkülönbözet a 60 százalék helyett csupán 15 százalék lesz, de legalább nem lesznek szűkölködő időskori éveink. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top