Aktuális

Elindultak Klein Dávidék a Mount Everest csúcsára

Klein Dávid és Suhajda Szilárd május 23-án nepáli idő szerint hajnali három órakor elhagyta a Mount Everest alaptáborát, és megkezdte a csúcsmászó körét. Ha minden jól megy, akkor pénteken már első magyarként állhatnak oxigénpalack nélkül a világ tetején.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd alaptábor-vezetőjükkel, Török Edinával együtt az Everest Expedíció 2017 keretében április 7-én érkeztek meg a Mount Everest déli oldalának alaptáborába, ezzel elkezdődött a felépítés időszaka. A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, amelyekből az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, vagyis 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére. 

Ezt követően leereszkedtek egészen a 3440 méteren lévő Namche Bazaar nevű városkába az úgynevezett “mélypihenőre”, hogy az oxigéndús környezetben gyorsabban regenerálódjanak, és készen álljanak a most hajnalban indult utolsó nagy körre, a csúcsmászó körre.

Elindultak Klein Dávidék a Mount Everest csúcsára

Ez a kör feltehetőleg öt napig fog tartani, a két alpinista pénteken már akár a 8848 méter magas Mount Everest csúcsán állhat. Klein Dávid és Suhajda Szilárd a kör során napról napra és táborról táborra haladva oxigénpalack nélkül közelítik meg a világ legmagasabb pontját. Alszanak majd 6400 és 7200 méteren, majd miután elérték a négyes tábort, innen bár néhány óra pihenés, de egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan este indulnak tovább a csúcs felé, hogy másnap közösen felérjenek oda – részletezi az Origo.

“Hinni akarom és tudom, hogy bennem van a szükséges erő, a kitartás, a tudás; hogy képes vagyok végigcsinálni, hogy képes vagyok feljutni, túlélni és visszatérni! És hiszem, hogy adja az Ég, hogy szerencsénk legyen! Merthogy az is kell! Jó szerencse!” – írta le érzéseit az előttük álló embert próbáló feladatról Suhajda Szilárd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top