Aktuális

A Szilícium-völgy könyörög Trumpnak, hogy ne lépjen ki a klímaegyezményből

A nagyobb amerikai cégek vezérigazgatói egységesen kiállnak a párizsi klímaegyezmény mellett, amelyből Donald Trump elnök éppen most akarna kilépni. Az Apple-vezér és a Tesla CEO-ja is óva inti Trumpot a ballépéstől.

A párizsi klímaegyezmény tavaly lépett hatályba, lényege, hogy a kötelezettséget vállaló 195 ország a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Ennek érdekében jelentősen korlátozniuk kell az országoknak az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Donald Trump, mielőtt megválasztották volna amerikai elnöknek, már akkor is hangot adott a szkepticizmusának a globális felmelegedéssel kapcsolatban, elnökként pedig belengette, hogy kilép a klímaegyezményből – a Fehér Házból érkező jelentések most ezt a várható lépését erősítik meg. Abból a megállapodásból vonná ki ezzel az Egyesült Államokat, amelyet eddig egyedül csak Szíria és Nicaragua nem írt alá.

A legnagyobb amerikai cégvezetők – köztük a Szilícium-völgyi vezérigazgatók – azonban teljes mértékben ellenzik Trump szándékát.

Tim Cook
Tim Cook

Az Apple CEO-ja, Tim Cook például telefonon próbálta meg elérni az elnököt, hogy lebeszélje tervéről, a híresen környezetbarát Elon Musk – többek között az elektromos autókat gyártó Tesla vezetője – pedig Twitteren jelezte, hogy amennyiben Trump kilép a klímaegyezményből, akkor neki nem marad más választása, mint otthagyni az elnök tanácsadói testületét.

A cégvezetők megpróbálnak Trump üzleti vénájára apellálni, amikor igyekeznek őt lebeszélni a kilépésről. Szerintük az egyezményből való kilépés komoly hátrányt jelentene az USA-nak a globális versenyben, ami hatalmas piaci lehetőséget biztosítana viszont Kína számára. Itt az erről szóló videoüzenetük:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top