Aktuális

Mégsem volt tollas a T. rex háta

Tollak helyett mégis inkább a modern hüllőkéhez hasonló pikkelyek boríthatták a Tyrannosaurus rex bőrét, állapították meg ausztrál kutatók, egy megkövesedett maradványra alapozva eredményeiket.

A Tyrannosaurus rex, vagyis zsarnokgyík faj néhány képviselőjének fosszíliáin végzett korábbi vizsgálatok során a kutatók primitív tollazatot azonosítottak, amiből arra következtettek, hogy talán maga a T. rex is tollas volt.

Ausztrál szakemberek most olyan bőrlenyomatokat elemeztek, amelyeket egy montanai T. rex, a Wyrex kövületeinél találtak. Megvizsgálták azon rokonait is, az Albertosaurust és a Gorgosaurust, amelyek Ázsiában és Észak-Amerika egyéb területein éltek a késő krétakorban. A kutatócsapat szerint a Wyrex nyakáról, medencéjéről és farkáról származó lenyomatok pikkelyes, a hüllőkéhez hasonló bőrről árulkodnak.

A Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmányukban a szakemberek kifejtették, hogy a T. rex és rokonai idővel elveszthették a tollazatukat, mivel már nem volt rá szükségük a hőszigeteléshez. Ugyanakkor még mindig vannak paleontológusok, akik szerint a hatalmas, pelyhes T. rex gondolatát sem kellene elvetnünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top