Aktuális

Egyre több pénzről feledkezünk meg, amely ezért elvész

Lényegesen több pénzt hagytak kihasználatlanul a magyarok a SZÉP-kártyákon, amely így visszakerül a munkáltatóhoz.

A két évvel korábbi szinthez képest 45 százalékkal több pénz marad a hivatalosan Széchenyi Pihenőkártyának nevezett SZÉP-kártyákon – írja Az én pénzem pénzügyi blog. A bankok ezért több mint 1,3 milliárd forintot utalnak vissza a munkáltatóknak, amelyek aztán szabadon dönthetnek a pénzek felhasználásáról.

A 2012-ben indult SZÉP-kártya-programnak már az első éveiben is hatalmas összegeket hagytak bent a munkavállalók, hiába hosszabbították meg a felhasználás lehetséges határidejét. Ezután valamelyest javult a kihasználtság aránya, míg 2015-re mélypontra zuhant. A mostani adatok szerint azonban idén ennél 45 százalékkal rosszabb a helyzet. A 2016-os évhez képest pedig 26 százalékkal többet utalnak vissza a bankok kihasználtság hiányában.

A bankok rendszeresen figyelmeztetik ügyfeleiket, hogy ne felejtsék el a SZÉP-kártyán lévő pénzeket, de úgy tűnik, hiába, annak ellenére, hogy most már két évig lehet felhasználni a keretet – vagyis idén május 31-ig a 2015. évi juttatásokat lehetett elkölteni.

A munkaadó cégeknek a visszautalt összeget bevételként kell könyvelniük, ráadásul sok helyen ezt a pénzt a vállalat “lenyeli”, mivel adatvédelmi szempontból problémákat okoz, hogy az összegeket kiosszák azoknak, akik nem használták fel a SZÉP-kártyájukon lévő keretet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top