Aktuális

Brit választások: lemondásra szólították fel Theresa Mayt

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője lemondásra szólította fel péntek hajnalban Theresa May miniszterelnököt, a Konzervatív Párt vezetőjét a toryk "rossz" választási eredménye miatt.

Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott választáson. A péntek kora reggelig beérkezett adatok szerint matematikailag lehetetlen, hogy a párt megszerezze az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet az alsóházban.

A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 262 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson.
A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. A konzervatív frakció létszáma az előrehozott választások bejelentésének idején, április 18-án 17-tel haladta meg a többi alsóházi pártcsoport együttes létszámát. Az új alsóházban a többi párt összesített frakciólétszáma 14-gyel meghaladhatja a konzervatívokét, bár az észak-írországi unionista pártok hagyományosan a Konzervatív Párt szövetségesei.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője lemondásra szólította fel péntek hajnalban Theresa May miniszterelnököt, a Konzervatív Párt vezetőjét a toryk “rossz” választási eredménye miatt. Corbyn szerint a kormányfő azért írta ki az előrehozott választásokat, hogy nagy arányban győzzön, és ezáltal meg tudja erősíteni a tekintélyét. De az elvesztett mandátumokkal együtt elvesztette a bizalmat is, és ez elég kell hogy legyen neki ahhoz, hogy távozzon, és utat engedjen egy munkáspárti kormánynak, amely “igazán képviselni tudja ezt az országot”. A szavazók “a reményt választották, és hátat fordítottak a megszorító politikának”. A Munkáspárt kampánya megváltoztatta a politikát az országban, ezáltal Nagy-Britannia egy “más, alapvetően jobb hely lehet” – szögezte le. A pártvezető azután nyilatkozott, hogy kiderült: saját választókörzetében ő győzött.

Theresa May brit miniszterelnöknek “át kell gondolnia a pozícióját”, miután a “rettenetes” választási kampány eredményeképpen a Konzervatív Párt elveszítette a parlamenti többségét – közölte pénteken Anna Soubry konzervatív parlamenti képviselő a BBC-nek nyilatkozva.

Soubry az első konzervatív párti politikus, aki a választási eredmények fényében burkoltan ugyan, de azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a vártnál rosszabb szereplés miatt Theresa Maynek meg kell fontolnia lemondását.

“Nagyon nehéz helyzetben van, rendkívüli és nagyon tehetséges nő, nem riad meg a nehéz helyzetekben, de most természetesen át kell gondolnia a pozícióját” – fogalmazott Soubry.
A képviselő, aki szűk többséggel nyert közép-angliai választási körzetében, kifejtette, hogy Theresa May kezdeményezte a választást, azt várva, hogy pártja megerősödve kerül ki belőle.
“Ő mindig vállalja a felelősséget, és tudom, most is vállalni fogja a kampány lebonyolításáért” – mondta Soubry.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top