Aktuális

Adatvédelmi biztos: nem másolhatók a személyes okmányok

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy konferencián beszélt arról, hogy a személyes dokumentumokat valójában csak a játékkaszinókban másolhatják le, egyébként veszélyes sokszorosítani azokat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila az Adózás Európában című nemzetközi adókonferencián beszélt többek között arról, hogy az okmányok lemásolásának esetében több személyes adathoz juthatnak a dokumentumokat másolók, mint amire a jogszabályok lehetőséget biztosítanak – írja a Világgazdaság.

Az adatvédelmi biztos azt is kiemelte, hogy az adatvédelmi hatóság általánosságban azon a véleményen van, hogy a fent említett ok miatt nem másolhatóak a személyes okmányok, tehát például a személyi igazolvány sem. Mint mondta, erről nemrég már bírósági döntés is született. Szerinte egyetlen hely van, ahol az okmánymásolás elfogadható: a játékkaszinók esetében jogszabályi felhatalmazás vonatkozik erre.

A konferencián Péterfalvi arról is beszélt, hogy 2018 májusától tejesen új adatvédelmi rezsim fog életbe lépni az Európai Unióban.  Az EU egységes adatvédelmi rendelete (GDPR) új szabályokat hoz, vélhetően az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályozást is életbe léptetik jövő májusától. Kiemelte, hogy az új szabályozás erősíti az érintettek jogait és az adatbiztonságot is.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top