Aktuális

Egy Aldi-raktáros is többet keres – Facebookon fakadt ki egy egyetemi oktató

Százezer forinttal kap kevesebb pénzt egy egyetemi adjunktus egy áruházi raktárosnál – írja terjedelmes Facebook-bejegyzésében Demeter Márton kommunikációkutató. A posztot már több mint ezren osztották meg.

Viharos gyorsasággal terjed a Facebookon csütörtök óta Demeter Márton, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójának bejegyzése, amelyet a különböző gazdasági szektorokban fennálló fizetési viszonyokról írt. Így indítja posztját:

“Most láttam, hogy az ALDI-ban raktárost keresnek. 30 órás munkahétre kap 235.000 bruttót, ami a normál 40 órás munkahétre arányosítva bruttó 313.000 virgácsnak felel meg.
Elvárások: középfokú végzettség, ennyi. Minden másra betanítanak (targonca jogsi) + van Cafeteria is.
Na mármost ami szerény környezetemet illeti:
az egyetemi tanársegéd 175.000 forintos munkabére kicsivel több mint a fele az ALDI raktáros munkabérének. A legtöbb helyen a tanársegédnek már PhD fokozattal kell rendelkeznie, + minimum két nyelvvizsgával. Az egyetemi adjunktus 218.000 forintos bruttóval számolhat, ez ha jól látom egy százassal kevesebb mint az ALDI raktáros fizetése.”

Ezután részletezi az egyetemi hierarchia magasabb szintjein állók bérezési viszonyait is, majd cinikusan így zárja bejegyzését:

“Az első nyugdíjszelvény átvételekor talán átsuhan a fejükön, hogy ALDI raktárosnak kellett volna lenni. Éljen a tudásalapú társadalom!”

Mivel a bejegyzés virálisan terjedt, később Demeter a tisztánlátás kedvéért kiegészítette azt sok mindennel. Azt írja a többi között:

  • “Azt kívánom hangsúlyozni, hogy a költségvetés megdöbbentően keveset fordít oktatásra GDP arányosan.”
  • “A bejegyzés nem, illetve nem kizárólag a jelen vezetés bírálata.”
  • “A kritika egyértelműen nem maguknak az egyetemeknek szólt, hiszen ők adott költségvetésből dolgoznak.”

És a legfontosabb mondat:

“Végül akkor sokadszor is megírom, hogy nem, nem sajnáljuk a raktáros fizetését, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jelentős aránytalanságok vannak a tekintetben, hogy mennyit költünk valakinek a kiképzésére, és utána mennyire értékeljük a munkáját.”

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top