Aktuális

Már idén elkezdhetik a római parti mobil gát építését

Akár már idén elkezdhetik a római-parti mobil gát építése és a terület átalakítása. A másfél-két évig tartó projekt során 480 fát vágnak ki.

Már júliusban benyújtják a vízjogi, környezethatósági tanulmányt, és szeptemberre rendelkezésre állhat a végső engedélyes tervdokumentáció a római-parti mobil gát ügyében.

A kivitelezési tender ezt követően indulhat, és az első kapavágást még akár idén, de legkésőbb 2018 első negyedévében elvégzik – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A projekt végső befejezése másfél-két évet vehet igénybe.

A főváros a Főkertet bízta meg a végleges tájépítészeti koncepció elkészítésével. Az építkezés során 480 fát vágnak ki, amelyek közül 60 már egyébként is rossz állapotban van, 80-at pedig átültetnek. A kivágandó fákat a helyszínen, a part közelében fogják pótolni.

Az építkezés alatt megerősítik a pünkösdfürdői gátrendszert, hogy csökkentsék a szivárgásokat, és az érintett patakok töltését megmagasítják, az alépítményeket megerősítik.

A Római-parton a gátrendszer vasbeton szerkezete a föld alá kerül majd, a felszínen csak egy mintegy félméteres térdfal fog látszódni, erre helyezik rá a fémszerkezetű mobil falrendszert, amely árvízkor megvédi a partot.

A gát mögött egy négy-hat méter széles sétányt alakítanak ki parkokkal, fákkal, játszóterekkel, és csatornát is építenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top