Aktuális

Naposcsibék védelmére kel a német üzletlánc

Olyan eljárás kifejlesztésén dolgozik egy német kiskereskedelmi hálózat, amely még a tojásban meg tudná határozni a fejlődő embrió nemét, így még kikelés előtt lehetne szelektálni a nem kívánatos egyedeket. Ma még élve válogatják a csibéket, és millió szám ölik le a kis kakasokat.

Rájöttek a német kereskedelmi láncok, hogy a kíméletes módon tartott és feldolgozott állatok húsát árusítva még több vevőt tudnak becsalogatni a boltjaikba. A Rewe üzletlánc egy holland céggel és egy egyetemmel olyan vállalkozásba fogott, amely a naposcsibék méltatlan sorsán változtatna: még a tojásban állapítanák meg a nemüket, így csak a nőnemű embriókból lennének csirkék, a hímeket még kikelésük előtt kiszűrnék.

45 millió naposcsibét ölnek le évente Németországban
45 millió naposcsibét ölnek le évente Németországban

Németországban évente 45 millió kis kakast ölnek meg csak azért, mert nem raknak tojást, így felnevelésük gazdaságilag nem lenne jövedelmező. A halott kiscsirkéket takarmánynak dolgozzák fel, és ez lenne a nemileg szelektált tojások sorsa is, csak abból a kis állatok nem éreznének semmit.

A német kiskereskedelmi láncok korábban felléptek a sertések érzéstelenítés nélküli kasztrálása, illetve a tojó tyúkok csőrének kurtítása ellen is.

(Handelsblatt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top