Aktuális

Jövőre jelentősen megugorhat a turizmusban dolgozók bére

Az eddigi garantált bérminimum kétszeresét vihetnék haza jövő januártól a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatott szakképzett munkavállalók. A bruttó 240 ezer forint lenne a megoldás az egyre súlyosbodó munkaerőhiányra és a feketézésre is.

A két évvel ezelőtt érvényes garantált bérminimum kétszeresét, vagyis több mint bruttó 240 ezer forintot is hazavihetnek 2018 januárjától a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatott szakképzett munkavállalók – értesült a Magyar Idők a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek érdekegyeztető fórumaként működő Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) társelnökétől. 

Hülvely ­István elmondta, hogy jelenleg még a kormány által a versenypiacon kötelezően előírt, bruttó 180 ezer forintos bérminimum a garantált. Hülvely meglátása szerint a turizmusban sem találkoztak még ilyen méretű munkaerőhiánnyal, mint a mostani, amit elsősorban markáns szemléletváltással kell kezelni. 

Az ágazati béremeléssel a jövedelmek kifehérítése is céljuk lenne. A társelnök szerint ezzel rövid időn belül a tisztességesen adót megfizető cégek kerülnének helyzetbe, szemben a turizmusban köztudottan széles spektrumú szürkezóna szereplőivel. Mint mondta, manapság azoknak a munkaadóknak, akik feketén foglalkoztatnak, attól lesz hatékony a vállalkozásuk, hogy nem fizetnek közterheket, ezáltal versenyelőnyben vannak azokkal szemben, akik adóznak. “Ez így nem fair. Ugyanis biztos, hogy a munka­vállaló oda vándorol, ahol több pénzt kap, és az tud nagyobb fizetést adni, aki hatékonyabban gazdálkodik. A piac viszont úgy működne korrekten, ha csak az adófizetés melletti hatékonyságot mérhetnénk össze, nem lenne szürke- és feketegazdaság” – tette hozzá

Általánossá tennék a szervízdíjat

Hülvely megemlítette az interjúban a borravalót is, mert az idegenforgalomban munkát vállalók megélhetése évtizedek óta nagyban függ a feketén kapott jattól, amely általában nagyon magas összegeket ad hozzá a havi fizetéshez. “Ez a vendégek és a vendéglősök által is alkalmazott bérkiegészítő elem jelentős forrása a feketézésnek, amit az általános szervizdíj kiterjesztésével lehetne láthatóvá tenni” – fogalmazott.

A szervizdíj szerinte alapból egy kedvező adózási formát takar, ami ráadásul legális bevételként jelenik meg a vendéglátóhelyen, utána áfát, kisebb közterhet fizet az üzemeltető, majd a nettó összeget kötelezően osztják szét a dolgozók között. A társelnök hozzátette, hogy a közvélekedésben ugyan kevésbé ismert, de már évtizedek óta a borravaló után is adót kellene fizetni valamennyi területen, csak kevesen vallják azt be. Példaként említette, hogy egy korábbi évben az adóhivatal nyilvántar­tása szerint mindössze 113 polgár ismerte el az államnak, hogy az esztendő során borravalót is kapott a munkájáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top