Aktuális

Mexikónál is nagyobb méretű szemétréteg lebeg a Csendes-óceánon

Környezetvédők a Csendes-óceán újabb, erősen szennyezett részére bukkantak, ezúttal Peru és Chile partjaitól nem messze. A javarészt mikroszkopikus méretű műanyag hulladékból képződött réteg több millió négyzetkilométer lehet.

Charles Moore környezetvédő és alapítványának becslése szerint egy több millió négyzetkilométeres vízfelületen lebeghet műanyagszemét a Csendes-óceánon. A Chile és Peru partjaitól nem messze megrekedt műanyag hordalék összefüggő felületet képez, az itteni erős áramlatok hordták össze így a szemetet. 

Moore-ék épp most próbálják felmérni, hogy egészen pontosan mekkora szemétrétegről is beszélnek, mert az már több mint valószínű, hogy a “szemétsziget” nagyobb, mint Mexikó. Nem egymásba akadt műanyag zacskókat és egymásra halmozódott flakonokat kell azonban elképzelni, amikor a szemétrétegről beszélünk, hanem apró, gyakran mikroszkopikus méretű műanyag darabkák alkotják a nagy kiterjedésű szennyeződést. Ez viszont csak fokozza a problémát, ugyanis képtelenség ezektől az apró műanyagoktól megtisztítani az óceánt.

A “szemétszigetek” egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az óceánokra, amit jól mutat, hogy az ENSZ nemrég tartott óceánkonferenciáján a kutatók hangot adtak félelmüknek, miszerint az óceáni szemét össztömege 2050-re meghaladhatja az óceán halainak mennyiségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top