Aktuális

Azonnal cselekednünk kell, mert óriási a baj

A párizsi klímaegyezmény betartása nagyon nehéz, de nincs más választás. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a kitűzött célt nem sikerül majd elérni, ez pedig emberéleteket követelhet.

Mindössze 5 százalék az esély arra, hogy sikerüljön elérni a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célt, vagyis azt, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 fok alatt tartsuk az évszázad végéig. Erre egy új tanulmány mutatott rá – írja a Faktor.

A klímaváltozás elleni nemzetközi erőfeszítésről és annak várható eredményességéről szól a University of Washington kutatói által publikált új tanulmány. A jelentés szerint az elmúlt 50 év gazdasági, szennyezőanyag-kibocsátási (karbonintenzitási), valamint népességnövekedési trendjei együttesen valószínűtlenné teszik, hogy a XXI. század végéig a Föld légköri átlaghőmérséklete ne emelkedjen több mint 2 fokot az ipari forradalom előtti állapotokhoz képest.

A 2015-ben 195 ország részvételével megalkotott párizsi klímaegyezmény a 2 fokos cél mellett egy még ambiciózusabb, 1,5 fokos limitet is kitűzött.

Ezt viszont végképp lehetetlen teljesíteni a tanulmány szerint, amelynek készítői szerint mindössze körülbelül 1 százalék az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését sikerüljön legfeljebb 1,5 fokban korlátozni. Annak viszont 90 százalék az esélye, hogy a globális átlaghőmérséklet 2 és 4,9 fok között emelkedhet 2100-ig.

Ez az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközeli Testületének közepesen rossz forgatókönyvét valószínűsíti, nem sokkal elmaradva a legsúlyosabb, közel 6 fokos hőmérséklet-emelkedést előre vetítő verziótól.

“Közelebb vagyunk a határhoz, mint gondoljuk. Amennyiben meg kívánjuk előzni a 2 Celsius-fokos emelkedést, nagyon kevés időnk maradt” – fogalmazott Adrian Raferty, a tanulmányt jegyző csapat vezetője.

Márpedig a tudományos konszenzus szerint efölött a szint fölött a hőmérséklet-emelkedés beláthatatlan következményekkel járhat.

A már ma is tapasztalható légszennyezés, tengerszint-emelkedés, aszályos időszakok, hőhullámok és társadalmi nyugtalanságok formájában a klímaváltozás 2030-ban évente már 60 ezer ember halálát okozhatja, ami az évszázad végére 260 ezerre emelkedhet – következtet egy másik, szintén hétfőn nyilvánosságra hozott, a University of North Carolina kutatói által készített tanulmány.

Amint arra korábban már számos állásfoglalás rávilágított, a párizsi klímaegyezményben vállalt kibocsátáscsökkentési erőfeszítések 100 százalékos teljesülése sem biztos, hogy elég arra, hogy sikerüljön 2 fok alatt tartani a felmelegedést. A remények szerint a vállalások és teljesülések időközönkénti felülvizsgálata az eredetileg rögzítettnél élesebb csökkenést is eredményezhet az üvegházhatású gázok kibocsátásában – idézi a tanulmányt a Portfolio.

A Washingtoni Egyetem kutatói arra is figyelmeztetnek, hogy az eredményekből hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy mivel úgysem fogjuk tudni elkerülni a jelentősebb mértékű felmelegedést, ezért már túl késő bármit is tenni az ügy érdekében. Sőt, éppen arra kíván reflektálni, hogy a jelenleginél is sokkal agresszívebb klímapolitikára van szükség, mégpedig azonnal, amelynek kialakításában a közvéleménynek elsődleges szerepe van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top