Aktuális

Szigorúan korlátoznák az alkoholárusítást Új-Zélandon

Becslések szerint évente 950 milliárd forintnak megfelelő új-zélandi dollárba kerülnek a túlzott alkoholfogyasztás miatti intézkedések.

Betiltaná az Új-Zélandi Egészségügyi Társaság (NZMA) az alkoholos italok árusítását a szupermarketekben. Indoklásuk szerint a szeszes italok az élelmiszerek és más mindennapi termékek mellett állnak a polcokon, ami eltereli a figyelmet arról, milyen veszélyes is az alkohol – írja az Index.

A társaság elnöke, Kate Baddock szerint ha alkohol kerül a polcokra a kenyér és a tej mellé, azzal azt sugallják, hogy naponta alkoholt inni olyan, mint kenyeret és tejet fogyasztani.

Új-Zélandon egyébként a kilencvenes évektől lehet kapni sört és bort a bevásárlóközpontokban, a magasabb alkoholtartalmú italokhoz viszont már most is csak bárokban és italboltokban lehet hozzájutni.

A szervezet szerint az alkohol károsabb a marihuánánál, de még a heroinnál is. Úgy becsülik, hogy félmillió új-zélandi alkoholfogyasztása lépi túl a biztonságos szintet, az italozás miatti intézkedések pedig 5 milliárd új-zélandi dollárba, mintegy 950 milliárd forintba kerülnek az országnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top