Aktuális

Donald Trump már George Washington szobrának a ledöntését vizionálja

Az amerikai elnök tegnap esti sajtótájékoztatóján továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy a charlottesville-i zavargásokért mindkét oldal felelős, ezért megdicsérte a Ku Klux Klan korábbi vezetője és a neonácik első embere is. Az elnöktől azóta folyamatosan határolódnak el saját szavazói, párttársai is.

Donald Trump kedd este eredetileg az amerikai gazdaságról, az infrastuktúrára költött pénzekről, illetve a nemrég elbukott egészségügyi reformról próbált beszélni a New York-i Trump Towerben, a szó azonban hamarosan a charlottesville-i eseményekre terelődött. A helyszínen megjelent újságírók többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mi lesz a sorsa Steve Bannon-nek, az elnök fő stratégájának, aki a kirekesztő, gyűlöletkeltő tartalmakkal gazdagon megpakolt Breitbarttól érkezett a Fehér Házba.

Bár az amerikai elnök beszédét előre megírták, Trump hamar kijött a sodrából, és nekiállt a megjelent újságírókat leckéztetni, miközben egyre súlyosabb dolgokat mondott a charlottesville-i tragédia kapcsán. A Vice News összegyűjtötte a sajtótájékoztató legbizarrabb pillanatait.

Beszédes a Donald Trump új kabinetfőnökének kinevezett John Kellyről készült fotó is, aki zavarában (vagy szégyenében) a sajtótájékoztató alatt leszegett fejjel nézegette a cipője orrát.

Az elnök korábban már rengeteg kritikát kapott, amiért nem sikerült neki időben elítélni a zavargásokban főszerepet játszó szélsőjobboldali, neonáci és fehér fajvédő csoportokat. Trump végül kétnapos késéssel elmondta, hogy ezek a csoportok visszataszítóak, ennek ellenére egyrészt nem volt hajlandó belföldi terrorizmusnak bélyegezni a 32 éves Heather Heyer halálát okozó zavargást. Mindezt annak ellenére, hogy Jeff Sessions igazságügyi miniszter még vasárnap azt mondta, a James Fields Jr. által elkövetett gyilkosság kimeríti az amerikai igazságügyi minisztérium, a Department of Justice ezzel kapcsolatos definícióját. 

Trumpot a szélsőjobboldal ünnepelte az eset után, amikor azt mondta, nem csak a neonácik tehetnek a tragédiáról, hanem mindkét oldal. Ezzel egyenlőségjelet tett a horogkeresztes, konföderációs zászlókkal, Ku Klux Klan-csuklyákkal és a The Militia nevű paramilitáris szervezet állig felfegyverzett tagjaival vonuló neonácik és az ellenük tüntetők közé. Ezen rengetegen felháborodtak, és számos vezető republikánus, köztük Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke is elhatárolódott Donald Trumptól. Azt írta, a fehér felsőbbrendűség eszméje visszataszító, és ezen a téren nincs helye a kétértelműségnek. 

Keddi sajtótájékoztatóján az amerikai elnök azonban továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy a neonácik ellen tüntetők is tehetnek a tragédiáról, sőt azt mondta, hogy az “alt-right (a neonácik új, eufemizáló elnevezése) mellett az alt-left (?) is nagyon erőszakosan lépett fel”. Trump hozzátette, hogy a – Jason Kessler ultranacionalista ex-újságíró által szervezett – Unite the Right demonstráció tagjai között “nagyon kiváló emberek” is vannak, és közülük nem mindenki neonáci. Lehet, hogy ez így van, ennek ellenére az amerikai elnök itt most valóban egy olyan csoportot vett a védelmébe, amelynek tagjai náci és egyéb rasszista szimbólumokkal kidekorált ruhában, tetoválásokkal és zászlókkal demonstráltak a sokak szemében rasszista ikonnak számító Robert E. Lee – a rabszolgatartó déli Konfoderáció tábornoka – szobrának lebontása ellen.

“Ezen a héten Robert E. Lee, de úgy hallom, Stonewall Jacksont (a Konföderáció második legismertebb tábornoka – a szerk.) is le akarják szedni – mondta Donald Trump a sajtótájékoztatón. – Ki lesz a következő? George Washington? Thomas Jefferson? Fel kell tenni a kérdést, hol fog ez az egész megállni?”

Tény, hogy a korai amerikai elnököknek, így George Washingtonnak és Thomas Jeffersonnak is voltak rabszolgái, más kérdés, hogy a két egykori elnököt nem tekintik rasszista ikonoknak, szemben a Konföderáció tábornokaival.

A sajtótájékoztatónak meg is lett az eredménye: David Duke, a Ku Klux Klan korábbi vezetője – aki maga is jelen volt Charlottesville-ben – Twitter-csatornáján köszönte meg Trump elnöknek, az őszinte és bátor kiállást a tüntetők mellett, valamint azt, hogy Trump elítélte a “balos terroristákat”.

A szélsőjobb tehát ünnepli a 45. amerikai elnököt, miközben szinte mindenki más elítéli Trumpot. Egymás után érkeznek a tweetek, Facebook-bejegyzések és tévés nyilatkozatok vezető demokrata és republikánus politikusoktól és hírességektől. Barack Obama, az USA 44. elnöke például Nelson Mandela idézetével kommentálta az eseményeket.

“Senki sem születik úgy, hogy másokat a bőrük színe vagy a vallása miatt gyűlöl” – idézte Mandelát Trump elődje. Obama tweetjét azóta több mint 1,2 millióan posztolták saját csatonájukra, emellett közel hárommillió lájkot is kapott a rövid üzenet, amivel jelenleg ez a világ legnépszerűbb twitteres üzenete.

Eközben a Twitteren első helyre ugrott a Trump leváltását követelő #ImpeachTrump hashtag, míg sokan a jellegzetes, áthúzott horogkereszt módosított változatával tiltakoznak a 45. elnök retorikája ellen.

J.K. Rowling brit író, aki korábban sem fukarkodott a Trumpnak szánt kritikáival, most azt írta: egyetlen jó dolog van az elnök elborzasztó beszédében, mégpedig az, hogy a Trump-szavazók mostantól nem tehetnek úgy, mintha nem tudnák, hogy az amerikai elnök valójában milyen ember.

Stephen King pedig arra szólított fel, hogy Trumpot távolítsák el a hatalomból, és hogy a republikánusok lépjenek fel ennek érdekében. Eközben a Trumphoz hű Fox News egyik műsorában Tucker Carlson azt magyarázta, hogy 150 évvel korábban a rabszolgatartás teljesen hétköznapi dolognak számított, de például az ókori görögök vagy az amerikai bennszülöttek között sem volt ismeretlen dolog a rabszolgatartás. Persze, az jó kérdés, hogy ezzel az érveléssel mi volt a célja…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top